Новини на агенция

Монтираха корпуса на най-големия изследователски реактор на бързи неутрони

Корпусът на най-големия в света многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони - МБИР, бе монтиран в проектно положение на строителната площадка на Научноизследователския институт за атомни реактори в руския Димитровград. Това е една от ключовите операции по сглобяването на реакторната инсталация, която ще позволи завършване на купола на реакторния блок.

„Росатом“ разработи ядрено гориво за модернизирани плаващи енергоблокове

В „Росатом“ приключи разработката на ядрено гориво за реакторна инсталация РИТМ-200С, предназначена за модернизирани плаващи атомни енергоблокове. Такива инсталации се изграждат за енергоснабдяване на Баимския минно-обогатителен комбинат на полуостров Чукотка.

Товаропотокът по Северния морски път надмина 32 млн. тона за по-малко от година

Северният морски път става все по-предпочитан глобален маршрут за превозване на товари. Обемът на стоките, преминали по най-краткия път по вода между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, надхвърли 32 милиона тона от началото на годината. Актуалните данни са на Федералното държавно учреждение „ГлавСевморпут“, което е част от „Росатом“.

DRB: Прекратяването на договора за АЕЦ „Ханхикиви-1” във Финландия е неправомерно

Съветът за разглеждане на спорове (Dispute Review Board - DRB) към Международната търговска палата (ICC Paris) потвърди неправомерността на действията на компанията Fennovoima за прекратяването на договора за изграждане на АЕЦ „Ханхикиви-1” във Финландия. Неправомерни, според DRB, са и последвалите заявления на Fennovoima, че отказва да приеме извършените дейности от компанията RAOS Project на „Росатом“ като доставчик по EPC-договора. Съветът определя, че незаконното прекратяване на договора от Fennovoima представлява съществено нарушение на условията на договора, което дава право на RAOS Project да изисква компенсиране за нанесените ѝ загуби. Сумата на щетите се определя след допълнително съдебно производство.

Започна строителството на втори енергоблок на АЕЦ „Дабаа“ в Египет

В Египет изляха първия бетон във фундаментната плоча на втори енергоблок на АЕЦ „Дабаа“. В официалната церемония участваха министърът на електроенергията и възобновяемата енергия на страната Мохамед Шакер и генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

МОНТИРАХА ЗАЩИТНА ОБВИВКА НА ТРЕТИ ЕНЕРГОБЛОК НА АЕЦ „АККУЮ“

В сградата на реактора на трети енергоблок на АЕЦ „Аккую“ в Турция завърши монтажът на втория конструкционен слой на вътрешната защитна обвивка, която е част от основните елементи на системата за безопасност на атомната централа. Оборудването представлява метална конструкция с обща маса от 330 тона и диаметър над 20 метра, като за монтажа бе използван тежък верижен кран Liebherr LR 1300. След операцията височината на сградата на реактора на трети енергоблок се увеличи с 12 метра и достигна 16,9 метра.

Българската компания НАСЕКОМО е в топ 50 на климатичните стартъпи в Централна и Източна Европа

Българският технологичен стартъп „Насекомо“ е сред избраните най-добри 50 иновативни компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), според проучването „Net Zero Future50“, в което се разглеждат инвестициите в климатични технологии. Докладът, изготвен от PwC, обхваща 27 държави и 8 сектора и представя класация от 50 технологични стартъпи с отношение към климата. Проучването се подготвя в партньорство с Wolves Summit