Новини на агенция

Строителството на първата АЕЦ в Египет изпреварва сроковете

В Египет започна монтажът на корпуса на уловителя на стопилката на втори енергоблок на АЕЦ „Ел Дабаа“ година преди заложения срок. Това ще е първата атомна електроцентрала в страната, която ще бъде построена в град Ел Дабаа, в провинция Матрух, на брега на Средиземно море, на около 300 километра северозападно от Кайро. Тя ще има четири енергоблока с мощност 1200 мегавата всеки с реактори с вода под налягане тип ВВЕР-1200 от трето поколение.

Ще строят АЕЦ в най-северния промишлен район на Русия

„Росатом“ и „Норникел“ подписаха споразумение за сътрудничество за изграждане на АЕЦ с малка мощност за снабдяване на най-северния в Русия Норилски промишлен район. Компаниите ще проучат възможните варианти, ще определят приоритетната площадка за разполагането на нови атомни мощности, необходимата инфраструктура и ще разгледат оптималния модел за реализирането на проекта.

Беларуската АЕЦ ще осигурява около 40% от енергийните нужди на страната

Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ бе пуснат в промишлена експлоатация. Така, заедно с работещия първи енергоблок, новата атомна централа ще осигурява около 40% от енергийните нужди на страната.

За първи път доставиха ядрено гориво за единствената в света плаваща АЕЦ

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави ядрено гориво за първи реактор на единствената в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ в град Певек. За достигане на най-северния град в Русия бе използван маршрут по Северния морски път.

Ленинградската АЕЦ ще произвежда изотопа лутеций-177

Дъщерната компания на „Росатом“ – „Росенергоатом“, разширява линиите си за производство на радиоактивни изотопи в руските атомни електроцентрали. Ленинградската АЕЦ получи разрешение от „Ростехнадзор“ за производство на изотопа лутеций-177, който има висока ефективност при диагностиката и терапията на онкологични заболявания. Към момента в централата може да се произвеждат изотопите молибден-99, йод-125, йод-131, самарий-153, използвани в диагностиката и лечението на различни болести.

Започва мащабно строителство на АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария

Проектната компания Paks II. Nuclear Power Plant Ltd, която е възложител по проекта АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария, издаде разрешение на изпълнителя „Атомстройекспорт“ за изграждане на два нови енергоблока на площадката край река Дунав.

Росатом започна реакторните изпитания на МОКС-гориво за ВВЕР

В Научно-изследователския институт за атомни реактори в руския Димитровград започнаха изпитания на топлоотделящи елементи тип ВВЕР с уран-плутониево МОКС-гориво в изследователския реактор МИР.