12 Декември 2022г.
Основателите на първата марка за храни от българска роза Rosey's Mark, Ина Абаджиева и Росица Паунова-Длъгнекова, учредиха Фондация Ядлива Роза.
Защо фондация и защо точно сега? – обяснява Росица Паунова.
„Тази е 10-тата година от начинанието ни да предтсвим по достоен начин националното ни съкровище, розата, под формата на ядливо цвете. За този немалък период изминахме дългия път от ентусиазма на суровата стартъп идея до изграждането на функциониращ бизнес модел в сферата на храните.
За 10 години, от ексцентрична нишова идея на две момичета, розата в храната придоби плътност и смисъл и беше разпозната като потенциал не само от нас чрез продуктите на Rosey's Mark, а и от растящ брой други компании в сектор храни и напитки. Макар че бяхме и сме първите с конкретен фокус върху розата като ядливо цвете, растящото предлагане на продукти с роза не ни плаши, а напротив. Укоражава ни, че пред розата в храната има процъфтяващи перспективи.
Днес каузата ни за развитието и популяризирането на розата в храната вече е по-голяма от бранда за храни с роза Rosey's Mark сам по себе си, и е в интерес на все по-широк кръг други организации. От розопроизводителите и розопреработвателите, които в личните ни разговори ни споделят, че виждат бъдещето на българската роза в сектор храни и хранителни добавки, до всички компании, които влагат розата в техните продукти за консумация. Много важна група е и широката публика, до която е важно и ценно да достигне информацията за възможните приложения и ползи на тази специална и много българска съставка в храната.
И така, като плод на тази еволюция, в края на ноември официално учредихме Фондация Ядлива Роза - НПО организация с мисия за проучването и приложенията на розата като ядливо цвете, където да обединим усилията си с други заинтересовани страни – организации, научни центрове, хора, институции.
Вярваме и разчитаме, че, чрез Фондация Ядлива Роза, ще намерим нужните съмишленици и партньори да изпълним поставените ни цели, които са отвъд възможностите само на един малък бизнес като Rosey’s Mark, а и са в полза за много по-широк кръг участници.“
С учредяването си Фондация Ядлива Роза си поставя по-конкретно следните цели:
Проучване, анализиране и разпространяване до широката публика на ядливите качества на българската маслодайна роза дамасцена;
– Изследване и доказване на свойствата на българската маслодайна роза като функционална съставка в храните;
– Проучване и доказване на ползотворното влияние на българската маслодайна роза върху човешкия организъм при консумация на розата под различни форми;
– Изследване на влиянието на розата върху емоциите и настроението;
– Проучване, разработване и споделяне на възможните приложения на българската маслодайна роза под различна форма и в различни хранителни продукти, и свързаните с това функционални ползи за здравето.
Покана за първото обучително събитие с отворен достъп на Фондация Ядлива Роза
Още с учредяването си, Фондация Ядлива Роза започва работа по една от ключовите си цели, а именно, популяризирането сред широка публика на възможните приложения и полезни свойства на розата при ежедневна консумация. Вече тече записването за първото събитие с цел споделяне на знание – безплатен уебинар „Устойчиви през зимата“ с гост-лектор здравния психолог и хранителен терапевт Михаела Белорешка, който ще се проведе онлайн във вторник, 20-ти декември, от 17:30 часа. Уебинарът е практически насочен, с фокус към сезонната грижа и анти-стрес практиките, както и възможната роля на розата в тях.
Повече за Фондация Ядлива Роза можете да научите на www.ediblerose-bulgaria.org , достъп до формата за регистрация до безплатния уебинар можете да получите в раздел Ресурси от сайта.