В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет

26 Юни 2017г.

  • Pin It

Официално започна работата си традиционната Лятна научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Събитието се провежда за осма поредна година и представя актуална научна проблематика в областта на психологията, правото и сигурността.
В лятната научна сесия са включени повече от 150 доклада. Участници са учени от 8 държави – Гърция, Израел, Сърбия, Руската федерация, Казахстан, Полша, Украйна и България. Участниците от българска страна са представители на 11 университета и научни институти – Българската академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Русенския университет „Ангел Кънчев“, Икономически университет – Варна, Медицински университет – Варна, Нов български университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, Академията на МВР, Югозападния университет "Неофит Рилски" и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.
„Това без съмнение е респектиращо доказателство за усилията, които Варненският свободен университет полага за развитието на правните науки, психологията и сигурността и за популяризиране на постиженията на български и чуждестранни учени“, посочи в приветствието си при откриване на форума вицепрезидентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ - доц. д-р Красимир Недялков.

Ректорът на Варненския свободен университет проф. д.пс.н Галя Герчева коментира, че подобен род събития, в които се споделят научни постижения и опит са сред най-значимите в една научна общност. Тя отправи предизвикателство към представителите на трите научни области – юридическите науки, сигурността и психологията, които да влязат в своеобразно съревнование.
От името на кмета на община Варна – г-н Иван Портних приветствие към участниците в Лятната научна сесия поднесе заместник-кметът на общината г-н Пейчо Пейчев. Той изрази увереност, че темите, които ще бъдат разгледани в рамките на двете конференции ще намерят своето отражение в обществения живот.
Лятната научна сесия започна с три пленарни доклада. Деканът на юридическия факултет на Варненския свободен университет проф. д-р Петър Христов представи доклад на тема „Съвременни имплементации на правото на сигурност”. Проф. Христов коментира широк кръг от теми, като разгледа сигурността като синергия между правото и психологията, спря се на сблъсъка на ценности между протестантството и ортодоксалното християнство и различните дефиниции за сигурност в контекста на „етатизма“ и други съвременни теории.
Вторият пленарен доклад на проф. д-р Емил Константинов – „Право на самоопределение и сигурност“ представи два основни аспекта, свързани с правната сила на съдържанието на правото на самоопределение и правото на самоопределение и въпросите за националната сигурност на България. Проф. Константинов говори за противопоставянето на двата фундаментални принципа, каквито са принципа на суверенитет и правото на самоопределение.
Третият пленарен доклад на психолога проф. д-р Людмил Георгиев на тема „Религиозният реваншизъм на историята днес“ представи психологическата парадигма - „Критическа психология“, върху която ученият работи през последните 20 години.
„Илюзия е да си мислим, че е възможно само едно единствено психологическо познание, което на свой ред да си въобразява, че е в състояние да опознава същности и да се опитва да предлага универсални модели на човешките психични факти“, категоричен е проф. Георгиев. Той коментира феномена на глобално религиозно възраждане, като съпротива и опозиция на западната идеологема за глобализацията.
Лятната научна сесия продължава с двете конференции „Правото на сигурност” и „Приложна психология - възможности и перспективи”. В рамките на форума ще се проведе и майсторски клас на доц. д-р Анна Штрахова от Южно-Уралския държавен университет в гр. Челябинск: „Психика и тяло - – клинични и консултативни аспекти“.

Още новини от Други

RSS виж всички

Американска клиника за гръбначни заболявания планира разрастване на дейността си

Като резултат от изминалата година, вече са в ход действия за разрастване на базата на клиниката в София, нейното развитие в страната, а в най-близко бъдеще – и в съседни държави

Инвестиция в способностите на екипа – ключов фактор за развитие на чуждестранните компании у нас

Инвестиция в способностите на екипа – ключов фактор за развитие на чуждестранните компании у нас

Ангажимент на администрацията, от друга страна, са възможностите, които предоставя за улесняване на вложенията, както и за видовете лостове за промотиране, които бизнесът позволява

BNI създава среда за структуриран нетуъркинг и фокусирани срещи между професионалисти

BNI създава среда за структуриран нетуъркинг и фокусирани срещи между професионалисти

Успешното развитие на BNI в България е пряк резултат от придържането към ценностите на организацията, смятат нейните ръководители

София ще се превърне в столица на автомобилите през октомври

София ще се превърне в столица на автомобилите през октомври

Международният автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври, само месец след най-голямото изложение в автомобилната индустрия.

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова ще участва в най-големия арт фестивал в България, a именно - Празници на изкуствата „Аполония“.

Абонамент за RSS новини