В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Евродепутати: Гласуването на евроизборите е свобода, от нея зависи бъдещето на Европа

12 Юни 2017г.

  • Pin It

Правото да гласуваш означава, че можеш да избираш, а това е свобода и механизъм за промяна на бъдещето на Европа. Около това се обединиха вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Момчил Неков, както и Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент. Общото мнение бе изразено днес по време на дискусия с над 130 младежи на тема „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?“.
Събитието бе открито от вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви, че няма добра комуникация между европейските институции и гражданите. Това вероятно е причина от момента, в който се провеждат евроизбори през 1979 г., досега, избирателната активност да падне с близо 20 процента. Тази тенденция се забелязва и в България от 2007 г. насам и според Йотова една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани. Брюкселският език е неразбираем, хората често не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика и как това ще се отрази върху живота и семействата им.
„България ще председателства ЕС в един от най-трудните моменти пред общността, когато Великобритания ще напусне съюза и ще се отвори дупка в бюджета от 70 млрд. евро. Ще продължават и проблемите с бежанците и икономическата криза. Въпреки всички трудности, България има огромната чест, отговорност, права и задължения да бъде част от европейското семейство, защото нито една държава не е в състояние да се справи сама със съвременните предизвикателства“, заяви Илияна Йотова.
Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че ЕС не трябва да се ограничава до темата за еврофондовете. „Споделяме не само пари, но и общи ценности, външна политика и сигурност – това са най-важните въпроси, които стоят за решаване пред ЕС“, заяви Ковачев. Той припомни, че общността е била създадена, за да се поддържа мир на континента и това е една от причините, поради които ЕС няма да се разпадне след Брекзит, защото алтернативата е абсолютно неясна.
„Видя се, че бежанската криза няма да се реши само с релокация на хората и че проблемите не са локални, а глобални. Трябва да ги решаваме всички заедно“, подчерта евродепутатът Илхан Кючюк. Той призова младите хора да гласуват не само на евроизборите, но и на всички видове избори, тъй като така изразяват правото си на мнение, осигуряват също и легитимност на институциите.

„През 2029 г. 49% от работните места ще са за висококвалифицирани кадри, 40 на сто - за средноквалифицирани и само 11% ще са за нискоквалифицираните“, съобщи евродепутатът Момчил Неков. Той обърна внимание на младите хора, че точно заради развитието на технологиите най-важно за тях е образованието.
„Във времената на най-големи кризи се взимат най-радикалните решения за промени в ЕС, така че въпросът не е дали искаме Европа, а каква Европа искаме“, подчерта в специално видеообръщение към младежите евродепутатът Светослав Малинов. Той добави, че интересът на България е Европа да бъде колкото може по-силна, както и да реформираме банковата и съдебната система, за да станем част от еврозоната.
Да не си затваряме очите и да признаем, че интеграцията на бежанците по неолиберален модел се е провалила, призова във видеоборъщение евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него всяка държава трябва да защитава собствените си интереси в рамките на ЕС.
Днешната дискусия е част от проекта „Европа и аз“, по който вече се проведоха 3 дебата между евродепутати и студенти във водещи български университети, онлайн фотоконкурс и фотоизложба. „Европа и аз“ е проект, чиято цел е да провокира интереса и ангажираността на българите към работата на Европейския парламент и възможностите за развитие в рамките на Европейския съюз. Проектът „Европа и аз“ се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница” и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Още новини от Политика

RSS виж всички

Община Свиленград стартира проект за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Общата стойност на проекта е 1 342 802 лева, от които 1 141 381,70 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинансиране - 201 420.30 лева.

Излезе първото съдебно решение за Национален парк Пирин, причинено от хаотичните действия на служебния екоминистър

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ уведомява, че тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да се отмени решението, че проекта за план за управление на Национален парк Пирин не подлежи на екологична оценка.

Тръст за социална алтернатива с награда за изключителен принос на ООН

“Тръст за социална алтернатива” получава признание на ООН в категорията “Изключителен принос” заради постигнатото с програмата си “Градоустройство – печелим всички”, реализирана в три общини - Кюстендил, Пещера и Дупница.

Народното събрание одобрява законопроекти, които са отстъпление от демокрацията

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че приетите днес на второ четене поправки в Закона за околната среда представляват орязване на достъпа до правосъдие на бизнеса и гражданите и намаляват възможностите за опазване на човешкия живот, здравето и природата.

Eмблeмaтичнaтa Nоkіа 3310 идва в магазините на VIVACOM

Eмблeмaтичнaтa Nоkіа 3310 идва в магазините на VIVACOM

20.06.2017 г., София – Легендарната Nоkіа 3310 се завръща и вече се предлага в магазините на VIVACOM. За пръв път устройството беше представено в края на февруари по време Световния мобилен конгрес в Бapceлoнa.

Абонамент за RSS новини