В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Втори референдум в 125 СУ „Боян Пенев“: Учениците ще разполагат с обособени зони за отдих и дискусии.

06 Декември 2017г.

  • Pin It

На 30 ноември т.г. се проведе вторият референдум в столичното 125 СУ „Боян Пенев“ в рамките на инициативата „Гражданско образование в действие“. От имащите право на глас 787 ученици гласуваха общо 591, като 92% от тях подкрепиха идеята да се обособят специални зони за отдих във фоайета на сградата, както и в двора на училището като допълнение на „Зелената класна стая“, в която се провеждат занятия вече втора година.
„Новите зони за отдих са част от проекта „Иновативно училище“, като основната ни цел е да осигурим на учениците място, което да е само тяхно и където да си почиват преди и след училище, както и в междучасията. Освен че ще облагородим учебната среда, тези неформални места ще ги предразположат да водят конструктивни дискусии по всички теми, които ги вълнуват“, каза Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“. „Вече сформирахме комисия от експерти да изготви архитектурен проект на зелените зони, след което ще го съгласуваме с училищното настоятелство и обществения съвет.“
В края на миналата година училището проведе своя първи референдум, който даде възможност на възпитаниците му да преминат нагледно през целия процес на изразяване на личен вот. Те отговориха на три въпроса: дали желаят система за контрол на достъпа в сградата, училищен химн и ежегодно провеждане на референдум. Референдумът беше валиден и във връзка с изпълнението на решенията от него 125 СУ „Боян Пенев“ откри новата учебна година със свой химн по музика на Хайгашод Агасян, текст на Татяна Йотова и аранжимент на Светослав Лобошки. Също така през месец октомври беше изградена система за контрол на обща стойност 10 452 лв., която напълно ограничава възможността за достъп на външни лица в сградата на училището. В рамките на усилията си за активно гражданско образование 125 СУ „Боян Пенев“ издаде и „Кратък пътеводител в света на нашата Конституция“, адаптиран за нуждите на средношколците.
„Референдумът е израз на висока гражданска култура и желание да покажеш, че си част от процеса на вземане на решения - в своята държава, град и дори училище. За да използваме обаче референдумите по предназначение, трябва да имаме осъзнатото усещане, че самите ние сме граждани и нещата зависят от нас. А това усещане се възпитава. Радваме се, че изпълнихме целта си - учениците получиха още един истински урок по гражданско образование, почувстваха се значими и се убедиха, че гласът им наистина има значение за това как се развива собственото им училище”, допълни Венелина Николова.

Още новини от Други

RSS виж всички

ПРОВЕРКА ДЮЗИ НА СТЕНД

Проверка дюзи на стенд и гаранция за качество и коректност от София Дизел Център. Ремонт на Common rail injector – Bosch , Delphi, Denso и Сименс.

Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск от изменението на климата

В Европа Средиземно море и Черноморският басейн ще бъдат силно засегнати, според нов доклад, поръчан от WWF

Стъпки за навлизане на румънския пазар на потребителски стоки

На 27 март 2018 г. от 10:00 часа, в Хотел Експо - гр. София, ще се проведе форумът „СТЪПКИ ЗА НАВЛИЗАНЕ НА РУМЪНСКИЯ ПАЗАР НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ“. Организатор е Българо-румънска търговско-промишлена палата (БРТПП).

Лидерът в предлагането на енергийни услуги в Югоизточна Европа GGE вече е Резалта

Югоизточна Европа е с до 5 пъти по-големи разходи на енергия в сравнение с най-развитите страни в ЕС

Протестите в защита на Национален парк Пирин не стихват Те са и срещу корупцията и зависимите политици

София, 14 март 2018 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" припомня, че на 15 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Абонамент за RSS новини