В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Втори референдум в 125 СУ „Боян Пенев“: Учениците ще разполагат с обособени зони за отдих и дискусии.

06 Декември 2017г.

  • Pin It

На 30 ноември т.г. се проведе вторият референдум в столичното 125 СУ „Боян Пенев“ в рамките на инициативата „Гражданско образование в действие“. От имащите право на глас 787 ученици гласуваха общо 591, като 92% от тях подкрепиха идеята да се обособят специални зони за отдих във фоайета на сградата, както и в двора на училището като допълнение на „Зелената класна стая“, в която се провеждат занятия вече втора година.
„Новите зони за отдих са част от проекта „Иновативно училище“, като основната ни цел е да осигурим на учениците място, което да е само тяхно и където да си почиват преди и след училище, както и в междучасията. Освен че ще облагородим учебната среда, тези неформални места ще ги предразположат да водят конструктивни дискусии по всички теми, които ги вълнуват“, каза Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“. „Вече сформирахме комисия от експерти да изготви архитектурен проект на зелените зони, след което ще го съгласуваме с училищното настоятелство и обществения съвет.“
В края на миналата година училището проведе своя първи референдум, който даде възможност на възпитаниците му да преминат нагледно през целия процес на изразяване на личен вот. Те отговориха на три въпроса: дали желаят система за контрол на достъпа в сградата, училищен химн и ежегодно провеждане на референдум. Референдумът беше валиден и във връзка с изпълнението на решенията от него 125 СУ „Боян Пенев“ откри новата учебна година със свой химн по музика на Хайгашод Агасян, текст на Татяна Йотова и аранжимент на Светослав Лобошки. Също така през месец октомври беше изградена система за контрол на обща стойност 10 452 лв., която напълно ограничава възможността за достъп на външни лица в сградата на училището. В рамките на усилията си за активно гражданско образование 125 СУ „Боян Пенев“ издаде и „Кратък пътеводител в света на нашата Конституция“, адаптиран за нуждите на средношколците.
„Референдумът е израз на висока гражданска култура и желание да покажеш, че си част от процеса на вземане на решения - в своята държава, град и дори училище. За да използваме обаче референдумите по предназначение, трябва да имаме осъзнатото усещане, че самите ние сме граждани и нещата зависят от нас. А това усещане се възпитава. Радваме се, че изпълнихме целта си - учениците получиха още един истински урок по гражданско образование, почувстваха се значими и се убедиха, че гласът им наистина има значение за това как се развива собственото им училище”, допълни Венелина Николова.

Още новини от Други

RSS виж всички

Ежегодният Благотворителен базар на Международен женски клуб – София събра над 300 000 лв. само за ден

Ежегодният Благотворителен базар на Международен женски клуб – София събра над 300 000 лв. само за ден

Ежегодният Благотворителен базар на Международен женски клуб – София събра над 300 000 лв. само за ден.

MAKOWSKI FIGHTING CHAMPIONSHIP 13 на живо по FightBox HD от Полша

MAKOWSKI FIGHTING CHAMPIONSHIP 13  на живо по FightBox HD от Полша

13-ият Makowski Fighting Championship (MFC) се завръща на живо в ефира на FightBox HD на 16 декември от 21:00 часа.

lidl предлага универсален подарък за празниците

lidl предлага универсален подарък за празниците

От утре клиентите могат да се подготвят и за Новогодишната нощ с празнични фойерверки

В Казанлък отвори нов супермаркет за Коледните празниците

В Казанлък отвори нов супермаркет за Коледните празниците

На събитието присъства кметът на Казанлък Галина Стоянова

Секторът на услугите е най-регулиран в Централна и Източна Европа разкрива докладът AcTrend на компания Grayling

София, 13 декември 2017 г. На шестте наблюдавани пазара в Централна и Източна Европа бяха одобрени 1 040 законодателни акта между 1 август 2016 и 1 август 2017 г. Това е с 5,3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През последния отчетен период броят на одобрените актове намалява след три години на нарастване. Най-регулирана индустрия през 2016/2017 е секторът на услугите (14%) от одобрените закони, за разлика от миналата година, когато финансите бяха сред най-регулираните сфери (17%). В сравнение с миналата година законите генерират по-малко медийно внимание в ЦИЕ. Grayling AcTrend Report – пълен текст на доклада.

Абонамент за RSS новини