В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Втора международна среща на „Спорт в Европа всеки ден”

14 Юли 2017г.

  • Pin It

В периода 12 - 15 Юли 2017 в гр. Лудж, Полша, се проведе втора международна среща на консорциума, който реализира проект „Спорт в Европа всеки ден” /European everyday of sport/ в рамките на 18 месеца. Дейностите на проекта са насочени към подобряване на обмена на добри практики, приоритет на програма "Еразъм +", като ще спомогне за откриване и насърчаване на добрите практики от първо и второ издание на Европейската седмица на спорта и насърчаване на участието в спорт и физическата активност. Конкретната тема това стратегическо партньорство е фокусирана в разработването, идентификацията, насърчаването и споделянето на добри практики. От страна на България, която е координатор на проекта, както и от всички други участващи държави взеха участие по четирима представители – координатор, спортен експерт, експерт изследвания и отговорник за политиките.

По време на втората среща, всички партньори представиха подробна информация за реализацията на дейностите по проекта до момента – анализ на добри практики, разработване на 8 бр наръчници за добри практики в празлични целеви групи, дейности за популяризиране на проекта в държавите си. Участниците в срещата работиха и по графика на проекта, организационни въпроси, методи на работа, дати на дейности и т.н. Отделено беше специално внимание на подготовката на Международна конференция „European everyday of sport”, която ще се проведе в България в рамките на Европейска седмица на спорта през Септември 2017. Събитието ще се проведе с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието на науката, а основен медиен партньор е Българска национална телевизия. Очаква се участието на 120 спортни експерти от цяла Европа, сред които и отговорници за политиките и експерти в сферата на спорта от страна на Европейската комисия, които ще представят възможностите за финансиране по програма „Еразъм+”.

Настоящото партньорство на 7 държави, координирани от „Асоциация за развитие на българския спорт” ще изпълнява различни дейности на местно, национално и международно ниво; ще се съсредоточи в събиране, развитие, идентифициране, анализиране, промоция и споделяне на добри практики от Европа и света, които могат лесно да се приложат в работата на експертите в посочените области. Проектът ще се фокусира също и в дейностите, организирани по време на първото и второто издание на "Европейската седмица на спорта" и ще събере всички добри практики реализирани през 2015 г. и 2016 г. в страните-членки. Тези добри практики ще бъдат много полезни при планирането на следващите издания на "Европейската седмица на спорта" и други събития за насърчаване на здравето и физическа активност чрез засилено участие и равен достъп до спорта за всички.

Всички дейности в този проект ще бъдат посветени на предоставяне на отворени ресурси с фокус върху конкретни целеви групи и възможности, за да се наложи движението като част от ежедневната програма на все повече и повече хора в Европа. Този консорциум ще се опита да се справи и да създаде пряк път между целевите групи (преки - спортни, здравни и младежки специалисти, учебни заведения, местни власти, неправителствени организации, националните органи и непреки - деца, младежи, работещи хора, хора във възрастта 55+, хора, живеещи в градовете и малките населени места). Друг акцент, който сме си поставили е промотирането на физическата активност като "положителна медицина" за лично, професионално и социално развитие на гражданите на Европа.

Основни цели на проекта:
• Подобрено споделяне и популяризиране на добри практики в областта на спорта и физическата активност.
• Събиране на добри практики от предишните издания на Европейската седмица на спорта.
• Чрез този проект ще бъде укрепена доказателствената основа за разработване на политики (проучвания, събиране на данни, изследвания) на местно, национално и европейско ниво.
• Ще се увеличат знанията и информираността по отношение на спорта и физическата активност, като същевременно се засили сътрудничеството между институции и организации, работещи в областта на спорта и физическата активност, не само в рамките на консорциума, но също така и на местно ниво в страните от партньорски организации.
• Насърчаване на инструменти за различни професионални групи, които да работят за мотивиране на повече хора да спортуват в ежедневния живот – ще бъдат разработени 8 ръководства за добри практики (Как да бъдем активни всеки ден за деца; Как да бъдем активни всеки ден за младежта; Как да бъдем активни всеки ден в училище; Как да бъдем активни всеки ден за работещите хора; Как да бъдем активни всеки ден за възрастните хора; Как да бъдем активни всеки ден в града; Как да бъдем активни всеки ден в малките населени места; Наръчник за добри практики за употреба предишните издания на Европейската седмица на спорта - 2015 г. и 2016 г. Всяко от ръководствата ще се събере възможно най-добрите практики от Европа и света със съвети за изпълнение на всяка от темите и ще бъдат публикувани като безплатните образователни източници, достъпни за неправителствени организации, спортни организации, местни/регионални/национални институции и други заинтересовани.
• Подобряване на доброто управление в спорта с бърз достъп до ресурси - Образователна платформа и Android / Iphone приложение - иновативна база данни на "спортни идеи". В тази база данни можете да заложите място на живеене, вашата професия, вашата възрастова група и базата ще ви даде идеи как можете да бъдате активни всеки ден.
• Създаване на иновативна мрежа от професионалисти, посветени на активен начин на живот от различни части на Европа, които ще бъдат ангажирани с проекта не само по време на неговото действие, но също така и след края на проекта с развитие и допълване на базата данни за добри практики.
• Повишаване на осведомеността относно добавената стойност на спорта и физическата активност по отношение на личното, професионалното и социалното развитие на физически лица чрез всички планирани дейности по проекта.
• Повишаване на осведомеността относно значението на укрепването на здравето и положителните ефекти на физическата активност чрез всички планирани дейности по проекта.
• Увеличаване на участието във физически дейности и спорт чрез участие в местните дейности и събития, както и чрез дейностите за повишаване на осведомеността и предоставяне на възможност на физически лица лично да изпитат ползите от физическата активност.
• Разпространение на натрупаните знания и опит на партньорството, неговите новоразработени инструменти и най-добри практики, за да се вдъхновяват и насърчават по-нататъшни сътрудничество и синергия в сферата на физическата активност и спорта.
• Да се овластят специалисти от различни области с инструменти и средства, за да действат свободно в ежедневната си работа с всички посочени групи.


Проект „Спорт в Европа всеки ден” /European everyday of sport/ е ко-финансиран от Европейската комисия, програма „Еразъм+” – Спорт – Стратегически партньорства в областта на спорта и Европейската седмица на спорта. Партньорството между България, Италия, Хърватска, Унгария, Литва, Полша, Словакия е комбинация от спортни, младежки и образователни институции с различен обхват на дейности.

Проект "Спорт в Европа всеки ден" - 572 647-EP-1-2016-BG-SPO-SCP е с общ бюджет 96 321 евро и се изпълнява от международен консорциум от 7 страни: България – „Асоциация за развитие на българския спорт”, Италия - Mine Vaganti NGO, Хърватска - Riječki Sportski Savez, Унгария - Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület / Hope for Children Hungary, Литва - Vilniaus kolegija / University of Applied Sciences, Полша - Stowarzyszenie Instytut Nowych Technologii/Association Institute of Innovative Technologies, Словакия - A.D.E.L. – Association for Development, Education and Labour. Проектът е ко-финансиран от Европейската комисия, програма „Еразъм +”, Стратегически партньорства в сферата на спорта, свързани с Европейска седмица на спорта.

 

Още новини от Други

RSS виж всички

Акцентите на Дисни Ченъл за февруари

Акцентите на Дисни Ченъл за февруари

"Домът на Рейвън", "Аз съм Луна", "Домът на Рейвън", "Клонинги в мазето: Елитна сила" са само част от заглавията, с които ще ви срещне Дисни Ченъл през месец февруари.

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Сложна и високорискова операция на бременна в третия месец жена беше направена днес от екип на АГ болница “Майчин дом”. Лекарите отстранига две миоми с размер по 25 сантиметра всяка. Майката и плодът са в стабилно състояние.

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари днес пътека-тренажор на стойност 12,570 лева на фондация „Сийдър“, обяви изпълнителният директор на спортния клуб Андон Атанасов.

В защита на Национален парк Пирин се вдигат вече 19 града в България и 8 в чужбина

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата

Абонамент за RSS новини