В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

29 Май 2017г.

  • Pin It

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

Природозащитниците внасят сигнали за нарушения с еврофондове


София, 29 май 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по негово искане за изготвяне на позиция на министерството за обжалваните решения за екологичната оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

Както знаете, в сряда Върховният административен съд ще разглежда жалбата на организации от коалицията и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Проектопланът предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Междувременно утре, вторник, Върховният административен съд ще разглежда и друга жалба - на авторите на спорния проектоплан за управление на Национален парк Пирин срещу второ решение на предишния екоминистър Ирина Костова, че всъщност има нужда плана да се подложи на екологична оценка. Не е ясно дали екоминистерството ще застане на страната на законността и опазване на природата или ще легитимира по-нататъшното унищожаване на Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители от самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

Ще ви информираме своевременно за резултатите от първото заседание на съда в сряда.

На срещата с министъра природозащитниците внесоха и два сигнала за нарушения по Оперативна програма околна среда от сегашния и от предходния програмен период. Сигналите са свързани с неправомерно разходване на средства и че са в подкрепа на работата на инспектората, който бе призван от министър Ненов да провери разходването на средства по екологични проекти.

Междувременно, близо 100 000 души от България и света са изпратили директни съобщения до премиера Бойко Борисов да спре приемането на новия план за управление на Национален парк Пирин и да го върне за пълна преработка, за да остане националното природно богатство и за бъдещите поколения. Всеки може да изпрати имейл до Борисов от:
http://wwf.bg/pirin


За контакти:
- Катерина Раковска, WWF, 089 339 38 10
- Тома Белев, Асоциация на парковете в България, 0888 100 373

Допълнителна информация:
В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Още новини от Други

RSS виж всички

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Сложна и високорискова операция на бременна в третия месец жена беше направена днес от екип на АГ болница “Майчин дом”. Лекарите отстранига две миоми с размер по 25 сантиметра всяка. Майката и плодът са в стабилно състояние.

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари днес пътека-тренажор на стойност 12,570 лева на фондация „Сийдър“, обяви изпълнителният директор на спортния клуб Андон Атанасов.

В защита на Национален парк Пирин се вдигат вече 19 града в България и 8 в чужбина

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата

Ученици от ПГАВТ „А.С. Попов“ раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученици от ПГАВТ „А.С. Попов“ раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученическият парламент на ПГАВТ „А.С. Попов“ с инициатива за „Раздаване на прегръдки“

Абонамент за RSS новини