В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

29 Май 2017г.

  • Pin It

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

Природозащитниците внасят сигнали за нарушения с еврофондове


София, 29 май 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по негово искане за изготвяне на позиция на министерството за обжалваните решения за екологичната оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

Както знаете, в сряда Върховният административен съд ще разглежда жалбата на организации от коалицията и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Проектопланът предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Междувременно утре, вторник, Върховният административен съд ще разглежда и друга жалба - на авторите на спорния проектоплан за управление на Национален парк Пирин срещу второ решение на предишния екоминистър Ирина Костова, че всъщност има нужда плана да се подложи на екологична оценка. Не е ясно дали екоминистерството ще застане на страната на законността и опазване на природата или ще легитимира по-нататъшното унищожаване на Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители от самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

Ще ви информираме своевременно за резултатите от първото заседание на съда в сряда.

На срещата с министъра природозащитниците внесоха и два сигнала за нарушения по Оперативна програма околна среда от сегашния и от предходния програмен период. Сигналите са свързани с неправомерно разходване на средства и че са в подкрепа на работата на инспектората, който бе призван от министър Ненов да провери разходването на средства по екологични проекти.

Междувременно, близо 100 000 души от България и света са изпратили директни съобщения до премиера Бойко Борисов да спре приемането на новия план за управление на Национален парк Пирин и да го върне за пълна преработка, за да остане националното природно богатство и за бъдещите поколения. Всеки може да изпрати имейл до Борисов от:
http://wwf.bg/pirin


За контакти:
- Катерина Раковска, WWF, 089 339 38 10
- Тома Белев, Асоциация на парковете в България, 0888 100 373

Допълнителна информация:
В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Още новини от Други

RSS виж всички

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Един от водещите хирурзи в България - доц. д-р Радосвет Горнев, получи номинация от партньорите на Медицинските Оскари, които ще бъдат връчени на 10 октомври в балната зала на хотел Премиер Бест Уестърн в София.

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Програмата на ABLE Mentor Благоевград и Американския университет в България се провежда за 3-ти пореден сезон.

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта  за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда ще представи основните цели, планирани дейности, срокове за изпълнение и източниците на финансиране на проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите.

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

Днес бе официалното откриване на детската площадка, подарък от индивидуални дарители и изградена с подкрепата на “Ареа” и “Баущоф+метал” в рамките на инициативата на Фондация „Америка за България“ „Малките герои“.

145 бегача застават на старта на Pirin Ultra 2017

През 2016г. ултрамаратонът Пирин Ултра спечели любовта на бегачи, зрители и любители на планинското бягане. Една година по-късно отново ще бъде даден стартът на една от най-трудните ултри в България.

Абонамент за RSS новини