24 Март 2023г.
Отдадена на изграждането на един по-добър свят, кафе по кафе, италианската компания за кафе Lavazza разкрива тайните на кафеените зърна, за да позволи на любителите на кафето по целия свят да се потопят в свят на ненадмината свежест, интензивен аромат и несравнима експертиза – за едно незабравимо сетивно изживяване
23 март 2023 г. – Уникалната сила на кафеените зърна дава възможност на всеки да открие произхода на кафето, като го отпраща на сетивно пътешествие, далеч надхвърлящо непосредствения вкус. Това означава избиране на всеки детайл с най-голямо внимание, предвкусване на аромата - от смилането до уникалния ритуал на приготвяне, който идеално подхожда на всеки любител на кафето.
Кафето, приготвено от зърна, предлага незабравимо изживяване от удоволствие, достойно за професионален бариста: смилането на зърната дава възможността да се насладите на напитката в най-свежата й и непокътната форма. Възползвайки се от своето столетно майсторство, експертите на Lavazza са подготвили няколко съвета, за да станете истински експерт по кафето – за сетивно изживяване, което превръща кафето в истински ритуал.
Свежест и аромат
Кафето е деликатен продукт. Когато влезе в контакт с атмосферата, характеристиките му могат да бъдат засегнати.
Като по-устойчиви на външни влияния, кафеените зърна дават превъзходен резултат по отношение на аромат и свежест. Смилането на зърната непосредствено преди направата на кафето позволява да се извлекат всички съединения, които им придават прекрасен вкус и отчетлив аромат, за обгръщащо изживяване, което печели всички сетива още преди първата глътка; това ще е една от най-свежите чаши кафе, които някога ще опитате.
Смилане
- За да се постигне отличен резултат в чашата, смилането трябва да се избере според предпочитаната система за екстракция. Смилането варира в зависимост от силата на налягането, което се прилага при всеки метод:
- Много финото смилане е идеално за приготвяне на турско кафе – Екстракцията не включва филтриране
- Финото смилане е идеално за приготвяне на еспресо - Екстракция при около 9 бара налягане, което трябва да се регулира накрая, за да се получи перфектна екстракция в чашата за около 25-30 секунди
- Средно/фино смилане е идеално за приготвяне на мока - Екстракция при около 1 бар налягане
- Средно/едро смилане е идеално за приготвяне на филтърно кафе - Екстракция при налягане на околната среда
Съхранение
След като опаковката е отворена, експертите на Lavazza препоръчват кафето да се съхранява в херметически затворен съд и на хладно и сухо място, далеч от източници на светлина и топлина. Тези предпазни мерки ще помогнат да се запази свежестта на кафеените зърна по-дълго.
Кафе ритуал
Някои хора може да предпочитат удобството на смляното кафе за по-бързо и лесно приготвяне на кафе у дома. Но смилането на кафеените зърна придава на кафето съвсем различен вкус – то не само води до по-свеж и по-богат вкус, но и самият жест естествено влива положителни емоции в сутринта Ви. Превръща ежедневния навик за кафе в ритуал, който зарежда останалата част от деня не само с кофеин, но и с концентрация и щастие.
За Lavazza Group
Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот от над 2,3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на съответните пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и има операции на 140 пазара, с 9 производствени предприятия в 6 държави и над 4200 сътрудници по целия свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата.
Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе - до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична - която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане за по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.