В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

20 Април 2017г.

  • Pin It

контакт:
Пламен Панов
ръководител проект,
Община Пловдив
тел. 032 656 771
www.digitization.plovdiv.bg

Пловдив, 20 април 2017 г. Фондове на Регионален археологически музей – Пловдив се дигитализират по проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, реализиран с финансиране от Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия Механизъм на Европейското Историческо Пространство. Сред експонатите, които се дигитализират са негативи на снимки, направени по време на спасителните археологическите разкопки на Малката базилика в периода 1988 – 1993 г. Откриването на този археологически обект става случайно по време на строеж на жилищни блокове на бул. Мария Луиза (бивш Лиляна Димитрова). Единственото доказателство за проведените археологически разкопки са негативите - тип лайка, съхранявани и заведени в научения архив на Регионален археологически музей - Пловдив. Негативите се дигитализират поради това, че са застрашени от унищожение от бактерии. Проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ е единствената възможност за съхраняването на данни за тези ценни за града разкопки - част от културното наследство на Пловдив.
Археологическите проучвания в периода 1988-1993 разкриват късноантичен некропол, част от античната крепостна стена с една квадратна кула, занаятчийски квартал за обработване на керамика и кост със запазена и разкрита пещ за изпичане на битова керамика, теракоти и лампи. Най-интересна част от обекта е т.н. Малка базилика с два периода на преустройство с уникални мозайки които са реставрирани, и вече върнати обратно на място. Разкрита е непозната до този момент улична мрежа на града.
Малката базилика е трикорабна едноапсидна сграда с притвор и малък параклис. Подовата мозайка е от първи строителен период. Корабите са отделени чрез стилобати, запазени 0.50 м над мозайката, които са полихромни, в opus tessellatum, с преобладаващи геометрични елементи и фигурални изображения. Мозайките в двата странични кораба наподобяват широки бордюри – засичащи се окръжности с черен контур, които оформят четирилистни розети.
Централният кораб е зает от три правоъгълни мозаечни пана север-юг, очертани от полихромни плетеници с геометрични орнаменти. Има ктиторски надпис от шест реда. Ктитора е Базилиск – главнокомандващ войските в Тракия, водел победоносна война с разбунтуваните готи. Същият по-късно става император на Римската империя.
Чрез дигитализацията на негативите от археологически проучвания на Малката базилика се съхранява историческата памет за откриването на един от най-ценни паметници за историята на Пловдив и България.


„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.

Още новини от Други

RSS виж всички

ИАОС отчита изпълнението на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

ИАОС отчита изпълнението на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) ще отчете резултатите от изпълнението на проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване.

Международно антидопинг обучение за младежи в Италия

E.D.G.E. - European Anti-Doping Generation (Европейска анти-допинг генерация) е 12 месечно партньорство, което включва 5 партньори от 4 различни държави (Италия, Латвия, Австрия и България) и има за цел да насърчава анти-допинг културата сред младите спортисти и треньори. 

Ако други предприемачи последват примера на д-р Невен Енчев, няма да има нито един гладен

Ако други предприемачи последват примера на д-р Невен Енчев, няма да има нито един гладен

Цвятко Сиромашки в кампания „Топъл обяд: Ако други предприемачи последват примера на д-р Невен Енчев, няма да има нито един гладен

Discovery Networks обяви партньорство с The Sales House в България

Discovery Networks обяви партньорство с The Sales House в България

София, 17 ноември 2017 – Discovery Networks Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка (CEEMEA), подразделение на Discovery Communications, глобален лидер в сферата на забавленията, обяви началото на сътрудничество в продажбите на реклами с The Sales House в България.

Близо 200 ученици се включат в международен конгрес по биомедицина

Близо 200 талантливи гимназисти ще се срещнат с науката по време на втория International Biomedical Congress Sofia и ще участват активно в практически уъркшопи. Мечтата на младежите да следват медицина може да започне да се превръща в реалност още преди да са завършили гимназия. Събитието ще се започва днес и ще продължи до 19 ноември в Sofia Tech Park.

Абонамент за RSS новини