В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Полша поиска да извади от ЮНЕСКО последната равнинна гора в Европа

26 Юни 2017г.

  • Pin It

Природозащитната организация WWF e дълбоко загрижена заради намерението, изказано от полския министър на околната среда Ян Шишко, да поиска отмяната на статута на обект под закрилата на ЮНЕСКО за Беловежката гора. Въпреки международната подкрепа за последната равнинна вековна гора в Европа, правителството във Варшава не се отказва от намерението си да продължи с масовите сечи, които дори се опитва да представи като природозащитна мярка.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. Тази мярка е замислена като средство за борба с корояда, макар че короядът, както и загиващите смърчови дървета са част от естествените процеси, които са оформяли Беловежката гора през столетията.

Отмяната на статута на обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО за Беловежката гора ще я постави в опасност да бъде унищожена, посочи Дариус Гатковски, експерт биоразнообразие от WWF Полша. По думите му нищо не би могло да замени най-добре запазената равнинна гора в Европа и трябва да се направи всичко възможно тя да бъде съхранена, а не изсечена.

Намерението на полското правителство идва броени дни преди 41-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, която ще се състои в Краков между 2 и 12 юли. WWF призовава делегатите да бъдат особено бдителни към всеки опит да се отслаби защитата върху Беловежката гора.

Изразяваме пълната си солидарност с полските природозащитни организации в опита им да запазят Беловежката гора, посочи Нели Дончева, ръководител на програма „Гори" във WWF България. Тя припомни, че над 175 хиляди души от цял свят, включително и от България, са се подписали в кампания на WWF против сечите в Беловежа. Очакваме полското правителство да защити интересите на природата, тъй като съхраняването на тази уникална гора надхвърля с много перспективата на един политически мандат и дори на сегашното поколение. Възстановяването на една гора е много по-дълго от човешкия живот, затова трябва да сме изключително внимателни – да не унищожаваме бързо, онова, което не може да бъде възстановено десетилетия или дори векове, добави Дончева.

Тя направи паралел и с казуса с един от българските обекти под закрилата на ЮНЕСКО – Национален парк „Пирин". И в този случай властите биват упреквани, че прокарват частни бизнес интереси, които вместо да опазват природата на парка, спомагат за унищожаването ѝ. Подобно на Беловежа и Пирин събра международна подкрепа и над 100 000 души поискаха от българския премиер да не приема план за управлението на парка, който би разрешил ново строителство и стопански сечи. Първите 100 000 подписа бяха внесени в Министерския съвет през юни, но все още българското правителство не е обявило ясно дали ще се съобрази с тях.

Още новини от Други

RSS виж всички

Акцентите на Дисни Ченъл за февруари

Акцентите на Дисни Ченъл за февруари

"Домът на Рейвън", "Аз съм Луна", "Домът на Рейвън", "Клонинги в мазето: Елитна сила" са само част от заглавията, с които ще ви срещне Дисни Ченъл през месец февруари.

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Сложна и високорискова операция на бременна в третия месец жена беше направена днес от екип на АГ болница “Майчин дом”. Лекарите отстранига две миоми с размер по 25 сантиметра всяка. Майката и плодът са в стабилно състояние.

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари днес пътека-тренажор на стойност 12,570 лева на фондация „Сийдър“, обяви изпълнителният директор на спортния клуб Андон Атанасов.

В защита на Национален парк Пирин се вдигат вече 19 града в България и 8 в чужбина

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата

Абонамент за RSS новини