В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Новият общ устройствен план на Приморско отваря втората вълна за презастрояване на Южното Черноморие

30 Юни 2017г.

  • Pin It

София, 29 юни 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че одобреният от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проект за нов Общ устройствен план (ОУП) на община Приморско ще урбанизира и последните останали незастроени плажове по Южното Черноморие. Приемането му освен това може да доведе до нова европейска наказателна процедура за България. Природозащитниците настояват министърът на околната среда и водите Нено Димов да не приема оценката на ВЕЕС и да върне за доработка проекта за ОУП на община Приморско – така, както е в правомощията му.

Коалицията „За да остане природа в България" предупреждава, че това е началото на втората вълна от презастрояване на българското Черноморие. ВЕЕС прие всички предложения, показани по картата, като само отпаднаха ОК 1 (нов курорт), ОС 1 (нови вилни селища) на Аркутино, ОС 8 (нови вилни селища) между Стамополу и пътя и бяха намалени площите на новите вилни селища ОС 7, ОС 6 и ОС 4, но с малко.

Тук може да свалите картата от сайта на екоминистерството:
http://www.mrrb.government.bg/static/media/ups/articles/attachments/121b06204b67f4a223ced24468ac323c.pdf
Площите с хоризонтални райета са за ново застрояване:
ОК = курорт
ОС = ваканционни селища
ОВ = вили
ЖС = жилищна зона със средна височина
ЖМ = жилищна зона с малка височина
Ц = централна смесена зона
СМО = смесена многофункционална зона
Отделно има земеделски земи и гори с допустима промяна на предназначението.

Въпреки това планираното ново строителство ще е много повече от сега съществуващото!

Новият ОУП не гарантира откъде ще дойдат допълнителни чисти питейни води за новите легла. Като вариант са посочени частният проект за язовир „Индже Войвода" и проектът за нов язовир „Младеж" в Природен парк Странджа. Обаче и двата проекта не са оценени.

Така стои и въпросът с пречиствателните станции - независимо че само преди 6 месеца община Приморско подписа проект за реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води - Китен до капацитет от 55 000 еквивалент жители, в изменението на ОУП се предвижда натоварване от 80 000 обитатели.

Защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 "Ропотамо" и "Караагач" (по Директивата за местообитанията) и "Комплекс Ропотамо" (по Директивата за птиците) ще бъдат увредени до степен природата да не може да се възстанови повече и в резултат ще стартира наказателна процедура срещу България.

Не е изследвано влиянието на нови 5 пристанища върху морската среда.

Бреговете на влажните зони Караагач и Стамополу ще бъдат застроени и гнездящите птици - прогонени.

Последните находища на тракийско лале в България ще бъдат унищожени при строителство или почти напълно увредени заради утъпкване. Според Червената книга това е балкански ендемит (среща се само на Балканите), критично застрашен вид в страната. http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Tulthrac.html

Ще се направят нови плажове, южно от Маслен нос. Там има предвидени нови буни, които да спомогнат натрупването на пясък за хотелите на новите вилни селища ОС 4, 5 и 6 (всичко това е в мрежата Натура 2000).

Коалицията „За да остане природа в България" призовава за промени в Закона за устройство на Черноморието и за въвеждане на нова устройствена Зона В за запазване на незастроените местности. Въвеждането на превантивна устройствена защита ще отговори на очакванията в обществото за съхраняване на малкото останала природа, в противовес на презастрояването на крайбрежието.

Сега с общия устройствен план на община Приморско се узаконяват незаконосъобразните устройствени планове и отварят нови възможности за застрояване, а с промените в Административно-процесуалния кодекс се ограничава възможността на граждани и неправителствени организации да обжалват, предупреждава коалицията „За да остане природа в България".

Коалиция „За да остане природа" изпраща призив до министър-председателя Бойко Борисов и до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройство с искане за връщане за ново преразглеждане във ВЕЕС на екологичната оценка на Изменението на Общия устройствен план (ИОУП) на община Приморско.

„Призоваваме всички загрижени за съдбата на Черноморието граждани също да заявят своята воля и да поискат от институциите преразглеждане на решението на ВЕЕС от 26 юни. Текст на писмото може да намерите на фейсбук страницата на Коалиция „За да остане природа".

Още новини от Други

RSS виж всички

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Един от водещите хирурзи в България - доц. д-р Радосвет Горнев, получи номинация от партньорите на Медицинските Оскари, които ще бъдат връчени на 10 октомври в балната зала на хотел Премиер Бест Уестърн в София.

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Програмата на ABLE Mentor Благоевград и Американския университет в България се провежда за 3-ти пореден сезон.

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта  за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда ще представи основните цели, планирани дейности, срокове за изпълнение и източниците на финансиране на проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите.

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

Днес бе официалното откриване на детската площадка, подарък от индивидуални дарители и изградена с подкрепата на “Ареа” и “Баущоф+метал” в рамките на инициативата на Фондация „Америка за България“ „Малките герои“.

145 бегача застават на старта на Pirin Ultra 2017

През 2016г. ултрамаратонът Пирин Ултра спечели любовта на бегачи, зрители и любители на планинското бягане. Една година по-късно отново ще бъде даден стартът на една от най-трудните ултри в България.

Абонамент за RSS новини