26 Декември 2020г.
Възникването на оцета произлиза от неговия исторически предшественик – виното, за което се знае, че е открито няколко хиляди години. Оцетната киселина е резултат от окислителния процес на етиловите алкохоли с кислородния атом. Процесът става по-бърз след оцетно киселите бактериите и техните ензими. Така виното се превръща в оцет.
Истинският винен оцет се произвежда от смесени бели и червени вина по метода на бързата ферментация. Оцетът може да се получи от няколко часа до три дни.
На българския пазар има много оцетни производители, но повечето от тях предлагат заместители на истинския оцет. При закупуване, трябва да внимаваме и да правим разлика кой оцет е истински. Натуралният оцет няма нищо общо с химията, това трябва да се знае.
След законодателни промени в страната, депутатите разпоредиха да се прави разлика между истински оцет, създаден по естествен начин, от синтетичните-химични продукти, които вече се наричат по друг начин и синоними като „кисела подправка”, „кисел продукт за овкусяване и консервиране”, „кисел заместител” и още.
Затова е изключително важно когато човек е в търговската верига да четете опаковката и да не се подвежда по ниската цена.
За истински натурален винен оцет, препоръчваме да разгледате оцетите на Винпром АД Велико Търново.
Истинският винен оцет намира широко приложение в кулинарията - може да се използва както за овкусяване на салати, така и за добавка на основни ястия. Да ви е вкусно!