В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Huawei P10: Топ 10 съвета за портретната фотография

15 Май 2017г.

  • Pin It

Портретът е една от най-значимите, същевременно и трудни форми на фотографията, но с правилното устройство под ръка и с камера, създадена в партньорство с Leica, всичко, от което се нуждаем са просто няколко съвета. Ето кои са най-важните съвети, които Huawei дава на любителите на фотографията.

Истината е в естествената визия
Ако искаш да направиш портретна снимка, която ще предизвика вниманието на хората, не трябва да забравяш, че „ключът“ за това е в естествената визия – не изисквай моделът ти да се представя за някой друг или да се наглася спрямо твоите очаквания, а търси моментът, в който той е изцяло естествен. 

Разнообразни кадри
Накланянето на главата, позицията на ръцете, посоката на погледа на модела, раменете. Всички тези елементи могат изцяло да променят характера и посланието на снимката. Ако си начинаещ в приключението на портретната фотография, може за начало да разгледаш примерни творби от други творци. Запомни, търси вдъхновение, опитай да приложиш някоя техника в своя фотосесия, правейки много снимки с различна аранжировка и търсейки най-добрия резултат. Много скоро ще може да позиционираш модела инстинктивно.

Не робувай на композицията
Стреми се да намериш такава композиционна рамка, която най-добре пасва на човека, ситуацията и светлината. Не е необходимо да е типично представяне, където моделът е центриран и заема ¾ от снимката. Опитай асиметрична композиция, експериментирай като оставяш празно пространство.

Използвай допълващи се цветове
Портретът е форма, при която вниманието на аудиторията е насочено към един единствен обект – лицето на модела. Ако ти контролираш средата, в която ще заснемеш портрета, опитай да избереш фон и дрехи за модела, така че единият цвят да допълва другия. Това ще ти помогне да постигнеш желания ефект и да привлечеш вниманието на зрителя. Не си спомняш кои цветове са допълващи се? Огледай се, много лесно ще намериш нужната информация в интернет.

Изчакай до следобяд
Не е тайна, че фотографията е изкуството на светлината. При портрета тази максима остава валидна – най-добре е да използваш естествена светлина. Обратно на това, което вероятно си мислиш, най-оптималният избор не е „тежката“ силна светлина по обяд, а много по-меката и не толкова директна светлина следобяд.

Използвай плитката дълбочина на полето
Портретът е интимна снимка, при която се отчита близостта между модела и зрителя. Това, което помага да се създаде подобно впечатление, е дълбочината на полето, където фонът е замъглен, а лицето на модела е ясно.

Връзка
Разговаряй с модела, защото така му помагаш да се отпусне, разкажи му каква е твоята идея, дай съвет по време на фотосесията. Няма нищо по-лошо от стресиран и напрегнат модел. Независимо дали се опитваш да постигнеш напълно естествен ефект или перфектната поза, трябва да накараш човека, с когото работиш, да се чувства комфортно. Говори с него, пийнете по един чай заедно, кажи му за идеите си, слушай какво ще ти каже.

Използвай рефлектор
Този необходим аксесоар на фотографа също се превръща в незаменим, когато правим портрети, тъй като осигурява светлина и запълва тъмните пространства, смекчавайки светлината (бял рефлектор) или придавайки топли (златен рефлектор), или студени (сребърен рефлектор) тонове на лицето. Рефлекторът може да бъде лесно направен в домашни условия, използвайки пяна от полистирол, от задната част на календар, принтирана на художествена хартия или чрез залепване на алуминиево фолио към картонена кутия.

Фокус върху очите
Когато снимаш с висока апертура (която е добра за замъгления фон), фокусното разстояние е много малко и това улеснява заснемането на кадър, чийто фокус не е на мястото си. При портретите фокусът трябва бъде върху очите на модела (в много близък план) или главата (с по-широки кадри). Ето защо е по-добре ръчно да ги насочиш към автофокуса.

Използвай фенерче при ярко директно слънце
Ако наоколо няма нищо, което да използваш за рефлектор, а трябва да балансираш силната светлина, която създава дълбоки сенки по лицето на модела, може да използваш фенерче. Неговата светлина ще запълни сенките и омекоти светлината, която пада върху лицето.

Още новини от Други

RSS виж всички

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Един от водещите хирурзи в България - доц. д-р Радосвет Горнев, получи номинация от партньорите на Медицинските Оскари, които ще бъдат връчени на 10 октомври в балната зала на хотел Премиер Бест Уестърн в София.

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Програмата на ABLE Mentor Благоевград и Американския университет в България се провежда за 3-ти пореден сезон.

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта  за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда ще представи основните цели, планирани дейности, срокове за изпълнение и източниците на финансиране на проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите.

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

Днес бе официалното откриване на детската площадка, подарък от индивидуални дарители и изградена с подкрепата на “Ареа” и “Баущоф+метал” в рамките на инициативата на Фондация „Америка за България“ „Малките герои“.

145 бегача застават на старта на Pirin Ultra 2017

През 2016г. ултрамаратонът Пирин Ултра спечели любовта на бегачи, зрители и любители на планинското бягане. Една година по-късно отново ще бъде даден стартът на една от най-трудните ултри в България.

Абонамент за RSS новини