В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Еволюцията на дизайна на монитори: пътуване във времето

02 Юни 2017г.

  • Pin It

Амстердам, 1-ви юни 2017 г. – Кой все още си спомня добрите стари CRT (Cathode Ray Tube) монитори, с тяхната бежова пластмаса и обемиста външност? Лесно е да забравим дългия път, който мониторите извървяха, във времена, когато представянето на иновации се случва почти ежемесечно. От появата на първите екрани за персонални компютри пазарът на монитори се развива непрестанно, а продуктите започват все по-добре да отговарят на потребностите на потребителите и на различията в начина им на живот. Това се постига чрез подобрения в дизайна или имплементиране на нови технологии – например високи резолюции. Спомняте ли си какъв път извървяха дисплеите, преди да се превърнат в извитите модели с 4K разделителна способност?


Доминираха на пазара в продължение на много години: CRT мониторите

Изключително иновативни за времето си: 4:3 CRT дисплеите
За да използвате монитор през 90-те години на миналия век, трябваше да разполагате с доста място и стабилно бюро. До началото на новия век най-използваните дисплеи в офисите и домовете бяха CRT мониторите, пословични със своето тегло и не много привлекателен външен вид. За изненада на повечето хора, първият CRT дисплей датира от 1897 г. и е бил разработен от немския физик Карл Фердинанд Браун. Той не е предполагал, че неговото обемисто изобретение ще бъде първия крайъгълен камък по пътя на развитието на компютърните дисплеи, вече с дебелина на профила от само 5.2 мм, като например AOC PDS241. За разлика от тънките съвременни екрани, CRT моделите могат лесно да заемат почти цялото пространство на бюрото. Моделът AOC CT720G, CRT дисплей, пуснат през 90-те, е с дебелина от 41.9 см, в която влиза цветната катодно-лъчева тръба, генерираща изображението върху фосфоресциращия екран.
Дебелината, обаче, не е единственият дизайнерски аспект, който отличава тези монитори от модерните дисплеи. Те се предлагаха във формат 4:3, обикновено „облечени“ в скучен бежов корпус. CRT мониторите отстъпиха място на LCD мониторите, когато станаха по-достъпни и популярни на масовия пазар и от тогава сме свидетели на непрекъснато подобрение на дизайна им.


По-компактни и енергийно-ефективни: LCD мониторите

Новата ера: LCD мониторите
Независимо от факта, че LCD мониторите станаха широко популярни едва в началото на новото хилядолетие, първият LCD дисплей вижда бял свят още през 1972 г. За дълъг период от време LCD моделите са много скъпи за производство, което удължава доминацията на CRT моделите до над половин век. През годините пазарът се променя. Енергийните стандарти стават все по-строги, но изискването на потребителите за по-добър дизайн и нови технологии доведе до появата на по-големи, по-тънки и по-стилни модели. Създадени от слоеве филтри, стъкло и течни кристали, LCD дисплеите не изискват катодно-лъчева тръба, за да функционират, което позволи на производителите да разработват модели, които отговарят на растящите нужди на пазара. Изведнъж стана възможно създаването на дисплеи с чиста и ясна картина и ниски нива на потребление на енергия. Технологията позволи експериментиране с нови дизайни, които не само изглеждат добре, но и са по-ергономични за потребителите. Като начало стана възможна настройката на позицията на монитора – потребителите можеха вече да накланят екрана, което значително подобрява преживяването зад дисплея. С изчезването на CRT моделите, за чиито катодно-лъчеви тръби дълго време се предполагаше, че излъчват малки количества радиоактивни рентгенови лъчи, притесненията за здравето, свързани с продължителната употреба на монитори, намаляха значително.


Носител на наградата Red Dot Design:
AOC Angelo с тъч бутони и стойка, настройваща се по три направления

В средата на предишното десетилетие дизайните на мониторите се промениха толкова драстично, че времената на огромните CRT бяха отдавна забравени. През 2008 AOC пусна модела Angelo, носител на наградата за дизайн Red Dot - LCD дисплей със съотношение 16:9 с чувствителни на допир бутони и стойка, позволяваща настройка по три начина.


Носители на наградата IF Product Design:
AOC Razor със сгъваема стойка (горе)
и AOC 57-а серия с тънка рамка и демонтираща се стойка (долу)

Други дизайни се появяват и изчезват, като например носителя на награда iF Product Design AOC Razor със сгъваща се стойка за лесно монтиране на стена или спечелилия същата награда AOC 57-а серия със своята супер тънка рамка и демонтираща се стойка. Модели като тези не само бележат началото на съвременно състезание в областта на дизайна и иновациите, но и за все по-големи опции за персонализация.


Ултра широк извит геймърски монитор: AOC AG352QCX

Настоящето: по-широки, по-тънки, по-бързи – дисплеи за всеки стил на живот
Как се промениха дизайните на мониторите? Като при много продукти, нуждите и желанията на потребителите станаха по-специфични отвсякога. Независимо дали говорим за офис потребители с усет за стил, геймъри-състезатели или професионални графични дизайнери или пък обикновени домашни потребители – появиха се няколко нишови пазара, които изискваха от производителите да разработят персонализирани дизайни и технологии, които да покрият техните нужди и начин на живот. Съвременните дизайни при мониторите трябва да привличат визуално и функционално различни групи клиенти, които често имат напълно различни нужди и желания. Докато графичните дизайнери най-често търсят върхово качество на изображението и ергономични функции, модерните професионалисти ще оценят стилните и функционални монитори, които им позволяват не само да работят ефективно, но и да изглеждат добре върху бюрото. Като резултат иновативните дизайни при мониторите като тези на AOC PDS241 и PDS271, чиято концепция е дело на известното Studio F. A. Porsche, станаха привлекателни за тази категория потребители. Тяхната уникална модулна конструкция, разделяща входно-изходните връзки на дисплея, позволява постигането на профил с дебелина само 5.2 мм, който е по-тънък от повечето съвременни смартфони. Чрез провеждане на захранващия и сигналния кабел през извитата асиметрична стойка, тези монитори предлага отличително изчистен вид с плавни линии.

„3-странен безрамков дизайн”, изключително тънък, с извита, асиметрична стойка: AOC PDS241, проектиран съвместно със Studio F. A. Porsche

Спокойно може да се каже, че съвременните монитори са по-тънки и по-бързи като същевременно предлагат по-голяма екранна площ. Благодарение на нарастващата популярност на електронните спортове и състезателните игри много потребители търсят дисплеи, които не само осигуряват кратко време за реакция и високи честоти на опресняване, но и дизайни, които позволяват поглъщащо геймърско преживяване. На пазара в момента все по-популярни в геймърски общества стават извитите екрани, които всъщност правят своя дебют в телевизионния сектор през 1952 г. Със съотношение 21:9, извивка с радиус 2000 мм, време за реакция 4 ms и 200 Hz честота на опресняване, както и Adaptive-Sync поддръжка, AOC AGON AG352QCX е пример за актуална разработка. Ергономичните опции за настройка също извървяха дълъг път на развитие. CRT мониторите от миналото рядко предлагаха повече от основни функции за завъртане, а много от съвременните дисплеи могат да бъдат накланяни, завъртани и настройвани по височина. AG352QCX например позволява на геймърите да поддържат здравословна поза, докато играят, благодарение на своята стойка.
Дори в офис обстановка, бизнес мониторите не бива да изглеждат масивни и скучни. Ето защо AOC обнови своята Pro линия с „3-странен безрамков“ дизайн: серията 90 позволява на потребителите изцяло да се фокусират върху съдържанието на екрана и прави мултиекранните конфигурации много по-лесни за реализиране.

Има само няколко примера за съвременни компютърни дисплеи, които са не просто базово офис оборудване, но и привлекателни устройства с възможности за персонализиране, които комбинират стил и удобна функционалност, покриващи постоянно променящия се начин на живот на потребителите.

Още новини от Други

RSS виж всички

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Сложна и високорискова операция на бременна в третия месец жена беше направена днес от екип на АГ болница “Майчин дом”. Лекарите отстранига две миоми с размер по 25 сантиметра всяка. Майката и плодът са в стабилно състояние.

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари днес пътека-тренажор на стойност 12,570 лева на фондация „Сийдър“, обяви изпълнителният директор на спортния клуб Андон Атанасов.

В защита на Национален парк Пирин се вдигат вече 19 града в България и 8 в чужбина

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата

Ученици от ПГАВТ „А.С. Попов“ раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученици от ПГАВТ „А.С. Попов“ раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученическият парламент на ПГАВТ „А.С. Попов“ с инициатива за „Раздаване на прегръдки“

Абонамент за RSS новини