В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Експерти представиха опита на Франция в справянето с битовите отпадъци

31 Май 2017г.

  • Pin It

Лекциите бяха част от програмата на семинарите, включени в конкурс „ЕКООБЩИНА“

31 май 2017 г., София. Днес във Френския институт се проведе вторият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ на тема „Устойчиво управление на битовите отпадъци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване”. Официален гост на откриването бе Николай Кънчев, заместник-министър на околната среда и водите.
Присъстващи на семинара бяха над 60 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата.
Н.Пр. Ерик Любедел, посланик на Франция в България, приветства присъстващите на форума. „Конкурсът ЕКООБЩИНА се утвърждава като един от стълбовете в българо-френските отношения, поради съвкупността от партньори и благодарение на успеха от първото издание на инициативата. Поздравявам общините лауреати от миналата година – Търговище и Каспичан, като им благодаря, че се съгласиха да споделят добрите си практики, като част от семинарите“, каза в изказването си посланик Любедел.
“ЕКООБЩИНА“ е един от успешните примери за добро сътрудничество. Важно е, че конкурсът е отворен за всички общини, защото те следва да се стремят към осигуряване на чиста и здравословна околна среда чрез използването все повече на отпадъците като ресурс. От друга страна споделянето на опита на Франция, страна-членка на ЕС, която има традиции в управлението на отпадъците ще бъде от полза за нашите общини, за които това все още е предизвикателство“, каза зам.-министър Николай Кънчев.
Официални гост-лектори от Франция бяха г-н Рафаел Гуастави, заместник-ръководител на отдел „Събираемост и оползотворяване на отпадъците“, Агенция по околна среда и овладяване на енергията (ADEME) и г-н Мишел Льопилие, директор „Отпадъци” в Европейска метрополия Лил.
Рафаел Гюастави, представи елементи от Националния план за управление на отпадъците във Франция, в центъра на който е ефективното управление на ресурсите, чрез широк спектър от дейности, контрол на енергията, развитие на възобновяемите енергийни източници, климат, кръгова икономика, борба с пилеенето на храна. Основен акцент бе сложен върху кръговата икономика благодарение, на която във Франция обемът на отпадъците за две години е намаляла с 6% в национален мащаб. Високият процент се обяснява с активните политики за намаляване на отпадъците в сектор строителство.
Добрите практики в управлението на отпадъци в метрополия Лил бе представена от Мишел Льопилие. В метрополията са обединени 90 общини и над 1.2 млн. жители, които през 2016 г. са произвели над 660 000 тона битови отпадъци. За по-ефективното използване на отпадъците, метрополия Лил е разработила поредица от дейности – от петте вида контейнери, в които се събират те, до инсталациите за енергийно оползотворяване (350 000 тона/год.) и за оползотворяване на органичната фракция (108 000 тона/год.) и сепарирането. На базата на отчетените резултати, Европейска Метрополия Лил отчита много добри резултати, които доказват ефективността на мерките.
Специален гост на събитието бе Митко Панайотов, зам.-кмет на Търговище, който представи добрите практики в устойчивото управление на битовите отпадъци в общината: събиране на отпадъците, оползотворяване на био-отпадъци и разяснителна кампания, насочена към гражданите. Търговище е един от победителите в миналогодишното издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“, в категорията „Устойчиво управление на отпадъците” за град над 10 000 жители.
Като част от специалната награда в конкурса, г-жа Христова, направи работно посещение в градовете Лил и Лансл. По време на визитата, тя се запозна с принципите на управление на водите в двата града и въведените иновации в тази сфера.
Лектор на семинара от българската страна бе Жаклина Методиева, държавен експерт, отдел "Програмиране и планиране", ГД "ОПОС", Министерство на околната среда и водите. Тя представи какви са възможностите за финансиране по Приоритетна ос 2 "Отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020“.

За конкурс „ЕКООБЩИНА“
Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се организира от Френското посолство в България. Поводът за него е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“. Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво ― от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти.
Конкурсът се провежда за втора поредна година и е отворен за участието на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще следят са: действителни постижения на общините в четирите разглеждани области; проекти за следващите пет години; значимост на средствата, отделени за разглежданите области, спрямо наличния ресурс; оригиналност на инициативите. Поканени да участват в „ЕКООБЩИНА“ са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията „Устойчиво управление на водите“ и до 40 000 души и над 40 000 души за останалите категории.
Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg. Следете всички новини за инициативата и на нейната фейсбук страница.

Още новини от Други

RSS виж всички

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Топхирургът доц. д-р Горнев с номинация от Медицинските Оскари

Един от водещите хирурзи в България - доц. д-р Радосвет Горнев, получи номинация от партньорите на Медицинските Оскари, които ще бъдат връчени на 10 октомври в балната зала на хотел Премиер Бест Уестърн в София.

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Ученици и ментори разработват проекти по програма на ABLE Mentor в Американския университет в България

Програмата на ABLE Mentor Благоевград и Американския университет в България се провежда за 3-ти пореден сезон.

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда представя целите на проекта  за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителната агенция по околна среда ще представи основните цели, планирани дейности, срокове за изпълнение и източниците на финансиране на проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите.

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

“Пирогов” е с нова детска площадка в двора на болницата в рамките на инициативата на Фондация “Америка за България” “Малките герои”

Днес бе официалното откриване на детската площадка, подарък от индивидуални дарители и изградена с подкрепата на “Ареа” и “Баущоф+метал” в рамките на инициативата на Фондация „Америка за България“ „Малките герои“.

145 бегача застават на старта на Pirin Ultra 2017

През 2016г. ултрамаратонът Пирин Ултра спечели любовта на бегачи, зрители и любители на планинското бягане. Една година по-късно отново ще бъде даден стартът на една от най-трудните ултри в България.

Абонамент за RSS новини