В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Екипът на д-р Васил Ангелов оперира безкръвно рядък вид херния

14 Ноември 2017г.

  • Pin It

Екипът на отделението по лапароскопска хирургия в болница „Медлайн“-Пловдив спаси пациент, на когото бе диагностициран заклещен възпален апендикс. „Изключително рядката находка е известна в медицината като „херния тип Амианд” от името на френския хирург Клавдий Амианд, извършил първата успешна операция от остър апендицит на 6 декември 1735 г. Отваряйки херниалния сак, той открил възпаления апендикс“, поясни началникът д-р Васил Ангелов.


Пациентът постъпва по спешност и споделя, че има силни болки в долната част на корема от няколко дни, но в последните 48 часа интензитетът им се засилва значително и стават непоносими. Освен общото неразположение 65-годишният Станимир периодически вдига температура, има гадене и подутини в двете слабинни области.
По време на клиничния преглед д-р Ангелов установява двустранни ингвинални хернии със заклещване вдясно. Пациентът го информира, че му е правена отворена операция от ингвинална херния вдясно, като е извършена протезна пластика и е поставено платно за укрепване на коремната стена.
Хирургичният екип взема решение да извърши операция - ТЕП пластика по ендоскопски метод. Така през разрез около 1,5 см в областта на пъпа е проникнато между слоевете на коремната стена и се достига до десния херниален сак, където при ревизията е открит заклещен възпален апендикс. След като е отстранен, отново е направена двустранна пластика на ингвиналния канал с двукомпонентно платно.
Интервенцията продължава час и половина.
В момента пациентът се възстановява много добре и скоро ще се върне към ежедневните си ангажименти, увериха медиците.
Началникът на отделението по лапароскопска хирургия д-р Ангелов, който има повече от 10-годишен опит в областта на безкръвните интервенции, посочи, че „херния тип Амианд” се среща толкова рядко и в практиката си той има само няколко случая. Водещият хирург припомни, че ингвиналната херния на практика е излизане на коремни органи или части от тях през патологично разширени отвори в областта над слабинната гънка. Причина за тяхната поява е генетично обоснована слабост на съединителната тъкан, както и повишеното вътрекоремно налягане при кашлица, запек, бременност, прекомерни физически усилия. Клиниката се изразява в наличие на подутина причиняваща болка и локален дискомфорт, а при заклещване - на илеус и перитонит. Ако не бъде диагностицирана навреме, изходът за пациента може да е фатален.

Още новини от Други

RSS виж всички

ИАОС отчита изпълнението на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

ИАОС отчита изпълнението на проекта за надграждане на геоинформационната система по управление на водите

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) ще отчете резултатите от изпълнението на проекта за надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване.

Международно антидопинг обучение за младежи в Италия

E.D.G.E. - European Anti-Doping Generation (Европейска анти-допинг генерация) е 12 месечно партньорство, което включва 5 партньори от 4 различни държави (Италия, Латвия, Австрия и България) и има за цел да насърчава анти-допинг културата сред младите спортисти и треньори. 

Ако други предприемачи последват примера на д-р Невен Енчев, няма да има нито един гладен

Ако други предприемачи последват примера на д-р Невен Енчев, няма да има нито един гладен

Цвятко Сиромашки в кампания „Топъл обяд: Ако други предприемачи последват примера на д-р Невен Енчев, няма да има нито един гладен

Discovery Networks обяви партньорство с The Sales House в България

Discovery Networks обяви партньорство с The Sales House в България

София, 17 ноември 2017 – Discovery Networks Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка (CEEMEA), подразделение на Discovery Communications, глобален лидер в сферата на забавленията, обяви началото на сътрудничество в продажбите на реклами с The Sales House в България.

Близо 200 ученици се включат в международен конгрес по биомедицина

Близо 200 талантливи гимназисти ще се срещнат с науката по време на втория International Biomedical Congress Sofia и ще участват активно в практически уъркшопи. Мечтата на младежите да следват медицина може да започне да се превръща в реалност още преди да са завършили гимназия. Събитието ще се започва днес и ще продължи до 19 ноември в Sofia Tech Park.

Абонамент за RSS новини