В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Екипът на д-р Васил Ангелов оперира безкръвно рядък вид херния

14 Ноември 2017г.

  • Pin It

Екипът на отделението по лапароскопска хирургия в болница „Медлайн“-Пловдив спаси пациент, на когото бе диагностициран заклещен възпален апендикс. „Изключително рядката находка е известна в медицината като „херния тип Амианд” от името на френския хирург Клавдий Амианд, извършил първата успешна операция от остър апендицит на 6 декември 1735 г. Отваряйки херниалния сак, той открил възпаления апендикс“, поясни началникът д-р Васил Ангелов.


Пациентът постъпва по спешност и споделя, че има силни болки в долната част на корема от няколко дни, но в последните 48 часа интензитетът им се засилва значително и стават непоносими. Освен общото неразположение 65-годишният Станимир периодически вдига температура, има гадене и подутини в двете слабинни области.
По време на клиничния преглед д-р Ангелов установява двустранни ингвинални хернии със заклещване вдясно. Пациентът го информира, че му е правена отворена операция от ингвинална херния вдясно, като е извършена протезна пластика и е поставено платно за укрепване на коремната стена.
Хирургичният екип взема решение да извърши операция - ТЕП пластика по ендоскопски метод. Така през разрез около 1,5 см в областта на пъпа е проникнато между слоевете на коремната стена и се достига до десния херниален сак, където при ревизията е открит заклещен възпален апендикс. След като е отстранен, отново е направена двустранна пластика на ингвиналния канал с двукомпонентно платно.
Интервенцията продължава час и половина.
В момента пациентът се възстановява много добре и скоро ще се върне към ежедневните си ангажименти, увериха медиците.
Началникът на отделението по лапароскопска хирургия д-р Ангелов, който има повече от 10-годишен опит в областта на безкръвните интервенции, посочи, че „херния тип Амианд” се среща толкова рядко и в практиката си той има само няколко случая. Водещият хирург припомни, че ингвиналната херния на практика е излизане на коремни органи или части от тях през патологично разширени отвори в областта над слабинната гънка. Причина за тяхната поява е генетично обоснована слабост на съединителната тъкан, както и повишеното вътрекоремно налягане при кашлица, запек, бременност, прекомерни физически усилия. Клиниката се изразява в наличие на подутина причиняваща болка и локален дискомфорт, а при заклещване - на илеус и перитонит. Ако не бъде диагностицирана навреме, изходът за пациента може да е фатален.

Още новини от Други

RSS виж всички

Акцентите на Дисни Ченъл за февруари

Акцентите на Дисни Ченъл за февруари

"Домът на Рейвън", "Аз съм Луна", "Домът на Рейвън", "Клонинги в мазето: Елитна сила" са само част от заглавията, с които ще ви срещне Дисни Ченъл през месец февруари.

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Специалисти от „Майчин дом“ извадиха две 25-сантиметрови миоми от бременна жена

Сложна и високорискова операция на бременна в третия месец жена беше направена днес от екип на АГ болница “Майчин дом”. Лекарите отстранига две миоми с размер по 25 сантиметра всяка. Майката и плодът са в стабилно състояние.

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари 12,570 лева за рехабилитация на деца в неравностойно положение

Pulse Fitness & Spa дари днес пътека-тренажор на стойност 12,570 лева на фондация „Сийдър“, обяви изпълнителният директор на спортния клуб Андон Атанасов.

В защита на Национален парк Пирин се вдигат вече 19 града в България и 8 в чужбина

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата

Абонамент за RSS новини