30 Октомври 2018г.
За празника Хелоуин Lavazza поднася на празничната маса нови вкусови предложения, използвайки блендите кафе Qualità Oro/Qualità Rossa - ключова съставка в спeциалитетите на Лорета Фанела. Италианската сладкарка и посланик на Lavazza представя три изискани десерта, чиято основна съставка е кафе. Lavazza и Лорета приветстват празничния дух и доказват колко лесно се приготвят изкусителни десерти.
Хелоуин е празник, а лакомствата са важна част от празника. Празникът чука на вратата и заедно с маскирането е нужно да има специално място и за сладкишите за деца и възрастни. Италианката Лорета Фанела, известен шеф готвач на сладкарски изделия и посланик на бранда кафе Lavazza, разкрива три специални изискани десерта, които превръщат празника в истинско изживяване на сетивата.
Ключовата съставка за ароматните десерти са блендите кафе Qualità Oro/Qualità Rossa. Qualità Oro е интензивен, ароматен бленд за потребителите на кафе, който носи сладък, балансиран вкус на онези ексклузивно оригинални рецепти за един незабравим и ужасяващо вкусен Хелоуин. Qualità Rossa е класически, интензивен бленд с плътен вкус. И двата бленда на Lavazza спомагат за правeнето на невероятен вкус и аромат на десертите, с които могат да бъдат впечатлени гостите на празника.
„ ЗЛАТНИ КЕСТЕНИ“
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС
ЧАСТ 1
225г. мляко
45 гр. яйчен жълтък
22г захар
225г мляко
Щипка сол
Накиснете за известно време желатина във вода, докато приготвяте яйчения крем.
В купа смесете жълтъците и захарта.
Сварете млякото в малка тенджера и добавете яйчения микс.
Разбъркайте с енергични движения, добавете солта и загрейте до 85 градуса.
Свалете от котлона и е готов за употреба.
ЧАСТ 2
275г яйчен крем
3г желатин
15г вода за накисване на желатина
425г обикновен шоколад
430г бита сметана
Добавете шоколада и желатина, накиснат във вода, в горещия яйчен крем. Изчакайте няколко минути, докато сместа стане хомогенна и когато сместа достигне 38 градуса, добавете разбитата сметана.
Вземете сладкарски шприц или торбичка за форми и напълнете силиконовите формички,след което сложете във фризера.
ЗА КЕСТЕНОВИЯ КЕЙК
260 г яйчени жълтъци
250 г белтъци
250 г захар
225 г сладко кестеново брашно
2.5 г сол
250 г масло
15 г бакпулвер
Смесете всички съставки в миксер и пригответе във форма за кекс в загрята фурна до 170 градуса за около 25 минути. Оставете да изстине и поставете в хладилника. Нарежете на правоъгълници.
ЗА КАФЕ КАРАМЕЛА
За максимално добър ефект използвайте блендите QUALITA’ ORO/QUALITA’ ROSSA на Lavazza
100 г пудра захар
50 г. масло
80 г прясна сметана
10 г смляно кафе Lavazza Qualità Oro/Qualità Rossa
2 г сол
Карамелизирайте захарта до тъмно златист цвят
Добавете разтопеното маслото, смесете добре и добавете крема на 32 градуса. Свалете го от котлона преди да заври, добавете солта и оставете да изстине.
ЗА ДЕКОРАЦИЯТА
Разпръснете обикновен шоколад и сладкарски златен прах
КУБЧЕТА ОТ ТИКВА
За крема с кафе QUALITA’ ORO/QUALITA’ ROSSA
340 г сметана
112 г мляко
135 г яйчени жълтъци
90 г пудра захар
200 г млечен шоколад
30 г кафе Lavazza ¡Qualità Oro/Qualità Rossa (късо кафе)
3.5 г желатин
В двойна тенджера, смесете яйченините жълтъци със захарта, млякото и сметаната за 10 минути. Свалете от котлона и смесете шоколада и кафето. Разбийте с миксер и сложете готовата смес в хладилника на температура 4° C. Веднага щом се стегне, го извадете и използвайте сладкарски шприц или торбичка, за да направите основата на кубчетата на дъното на силиконовите форми и ги сложете в хладилника.
БИСКВИТИ „В ОЧАКВАНЕ НА ПОЛУНОЩ“
За бадемовото тесто
300 г масло
200 г захар
75 г яйчен жълък
250 г брашно
100 г нишесте
100 г бадемово брашно
0.5 г ванилия
10 г смляно кафе Lavazza Qualità Oro/Qualità Rossa
В миксера използвайте бъркалката да разбъркате омекотеното масло със захарта и ванилията и след това добавете яйчените жълтъци. Накрая добавете брашното пресято заедно с ванилията и смляното кафе. Бъркайте енергично и след това изсипете сместа в сладкарски шприц/торбичка и напълнете формичките. Печете на 170 градуса за около 10 минути.
ЗА КЕСТЕНОВИЯ ГАНАШ
250 г млечен шоколад
200 г прясна сметана
65 г сварени сладки кестени (обелени)
1 г сол
Загрейте сметаната и го излейте върху шоколада. Оставете го за няколко минути, добавете кестените и бъркайте с ръчен блендер за 3 минути или докато кремът стане копринено гладък. Оставете го за около 12 часа.
ДЕКОРАЦИЯ
Използвайте готовия кестенов ганаш, като слепите две бадемови бисквити една за друга.