08 Октомври 2024г.
Всички ние обичаме сладкиши, газирани напитки и чипс, но малко хора се замислят за това как тези храни могат да влияят на здравето на зъбите ни. Кариесът е едно от най-разпространените заболявания на зъбите, което засяга както деца, така и възрастни. Според Световната здравна организация (СЗО), около 60-90% от децата и почти 100% от възрастните по света имат поне един кариес през живота си. Ако искаме да избегнем скъпо струващо лечение на зъбен кариес, то е добре ако не да елиминираме, то поне да ограничим консумацията на най-вредните храни и напитки. В тази статия, доц. д-р Христиана Маджова, част от екипа на Медико-дентален център Медикеър Варна, споделя с нас най-честите причинители на кариеси, които са ежедневна част в менюто на повечето от нас.
1. Захарни напитки (сокове, газирани напитки, студени чайове и др.)
Захарните напитки като газираните безалкохолни напитки, енергийни напитки и дори някои плодови сокове, са най-честият причинител на кариеси. Те съдържат големи количества захар, която е идеална храна за бактериите в устната кухина. След консумация на захарни напитки, бактериите произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл – най-здравата част от зъба. При редовна и продължителна консумация, тези 3. киселини водят до ерозия на емайла, правейки зъбите по-податливи на кариеси.
Освен това, газираните напитки съдържат фосфорна и лимонена киселина, които директно отслабват емайла, дори когато са без захар. Затова, дори диетичните или „беззахарни“ варианти на газирани напитки могат да представляват риск за зъбите ви.
2. Бонбони и сладки изделия
По същия начин бонбоните, особено тези, които са лепкави или твърди, също могат да бъдат голям враг на зъбното здраве. Когато консумирате сладки изделия като карамел, дъвчащи бонбони или желирани лакомства, те се залепват за зъбите и задържат захарта за дълъг период от време. Това продължително излагане на захар дава на бактериите повече време да произведат киселини, които да разрушат зъбния емайл. Особено опасни са твърдите бонбони, тъй като те не само съдържат захар, но и престояват повече време в устата, преди да се разтопят. Този удължен контакт със захар увеличава риска от развитие на кариеси.
3. Кисели плодове и плодови сокове
Някои кисели плодове като лимони, портокали, грейпфрути и дори домати могат да доведат до ерозия на зъбния емайл поради високото си съдържание на киселини. Киселините в тези плодове отслабват емайла и го правят по-уязвим към атака от бактерии.
4. Чипс и нишестени храни
Въпреки че чипсът и подобни нишестени храни не съдържат много захар, те са другите големи виновници за развитието на кариеси. Тези храни се разграждат до прости въглехидрати, които се задържат между зъбите и служат като храна за бактериите. Когато бактериите разграждат тези въглехидрати, те също така произвеждат киселини, които могат да увредят зъбния емайл. Освен това, нишестените храни, като чипс и бисквити, също залепват по зъбите, което увеличава времето, през което бактериите имат достъп до хранителни вещества.
5. Алкохолни напитки
Алкохолните напитки, особено виното и коктейлите, съдържат както захари, така и киселини, които допринасят за разрушаването на зъбния емайл. Освен това, консумацията на алкохол води до намаляване на слюноотделянето, което е естествената защита на устата срещу кариеси. Слюнката помага да се неутрализират киселините и да се отмиват остатъците от храна и бактерии. При по-ниски нива на слюнка, зъбите са по-уязвими на бактериалните атаки и образуването на кариеси.