24 Януари 2023г.
Кой чугунен тиган да изберете? Чугуненият тиган е вечна кухненска класика. Никога няма да излезе от мода. С времето става само по-красив. Модерните чугунени тигани са стилни дизайнерски съдове за готвене с пълна гама от търсени технически иновации.
Защитно покритие, термо дръжки, удароустойчиви капаци, отвор за пара и др. Дори тежат по-малко! Как е възможно?
Предимства на чугунен тиган
1. Най-издръжливите кухненски прибори. Удивителната надеждност на материала е легендарна. Чугунен тиган е нещо, което отдавна е включено в комплекта за зестра на всяка булка. Ястията бяха наследени, вярно служиха на новата господарка. Металът е много топлоустойчив.
2. Невероятната адаптивност на метала към термични натоварвания има положителен ефект върху вкуса на ястията. Металът се нагрява дълго време, но след изключване на газа продължава да отдава топлина на продуктите. Процесът на варене прави съставките нежни и меки.
3. Придобива незалепващи свойства при готвене. Естествено порестият чугун абсорбира масло и мазнина от всеки нов съд. На повърхността се образува пълноценна незалепваща защита от естествени съставки.
4. Може да се използва на всякакъв вид печки. Чугуненият тиган е с плоско дъно. Ако е подсилен с допълнителен феромагнитен диск, съдовете могат да се използват не само на газови печки. Подходящ е за индукционни, електрически, стъклокерамични панели.
5. Подходящ за различни готварски операции. Един такъв универсален тиган замества успешно няколко тясно специализирани. Не е необходимо да купувате отделно печене, съд за печене и стандартна тенджера за готвене. Чугунът ще се справи сам с всички задачи.
Как се използват чугунените тигани?
Най-добрите чугунени тигани са многофункционални съдове за готвене. В него можете да готвите всякакви ястия. Картофи, моркови, други зеленчуци се сваряват до гъста каша. Месото, птиците, рибата запазват естествената си сочност, но се топят в устата. Гъбите са наситени с аромат на подправки, пресни билки. И най-обикновените зърнени храни се превръщат в лакомства, достойни за крале. не вярвате? Опитайте се да сготвите елда.
Кулинарни операции, с които чугунените съдове се справят с гръм и трясък:
- готвене на газови или индукционни панели;
- задушаване на съставки в собствен сок, сосове и бульони;
- задушаване на ястията до готовност в топлината на загрято тяло;
- печене във фурни и руски пещи.
Разновидности
1. Малък чугунен тиган. Обем от 1,5 или повече. Използва се във фурната. Запалват се с помощта на хватка. От него тенджерата е наследила формата, дебелите стени на тялото и обема до 1-1,5 литра. Днешните модели може да имат топлозадържащ метален капак и твърди дръжки от чугун.
2. Класическият тиган има по-познат вид. Обемът е 2-5 литра, в зависимост от нуждите. Такива съдове се използват на печката, от време на време - във фурната. Детайли, адаптирани за редовна употреба. Кръгъл корпус, две странични термо дръжки и стъклен капак с отвор за пара.
3. Тиганът кръстоска между тенджера и тиган. Има широко дъно от 20 до 32 см в диаметър. Високи страни от 8 см. И чифт странични дръжки. Такива съдове са особено удобни за задушаване, както и за готвене на по-големи порции.