15 Декември 2023г.
Анемията е състояние, което възниква когато по някаква причина тялото не разполага с достатъчно хемоглобин или червени кръвни телца, за да транспортира оптимални количества кислород до различните органи.
А за хранителна анемия можем да говорим, когато този недостиг произлиза от начина ни на хранене и определени липси в него.
Анемията засяга милиони хора по цял свят, като много от тях дори не подозират защо се чувстват постоянно отпаднали, задъхани, сънливи и бледи.
Добрата новина е, че с подходящи познания и няколко лесни корекции в обичайния си хранителен режим, можеш лесно да разпознаеш признаците на този вид анемия и да предприемеш нужните стъпки за борба с нея, за да си осигуриш по-жизнен и здравословен живот.
Обичайни признаци на хранителната анемия
Изтощение: Анемията намалява капацитета на кръвта да пренася кислород, което може да ни накара да се чувстваме изтощени и мудни.
Необичайно бледа кожа: Лошото кръвообращение, до което води анемията, може да причини и забележима бледност на кожата, особено по лицето и дланите на ръцете.
Задух: Анемията води до намалено снабдяване с кислород към тъканите на тялото, което може да доведе до задух, особено по време на физическа активност или дори в покой.
Замаяност или световъртеж: Които се дължат на спада в кръвното налягане, до което може да доведе недостига на хранителни вещества.
Необичаен сърдечен ритъм: Сърцето ти може да започне да бие по-бързо или неравномерно, докато се опитва да компенсира намаления капацитет на кръвта за пренос на кислород.
Студени крайници: отново в резултат на лошото кръвообращение.
Главоболие: Някои хора с анемия изпитват често и понякога силно, граничещо с мигрена главоболие.
Проблеми с фокуса: Мозъкът ни е един от най-енергийно разточителните органи в човешкото тяло и недостигът на различни хранителни вещества бързо може да влоши ефективността и функциите му.
Чупливи нокти и коса: Промените в текстурата и здравината на твоите нокти и коса също могат да бъдат свързани с анемия от недостиг на определени хранителни вещества.
Как да избегнеш анемията?
Включването на правилните хранителни вещества в твоето меню може да има решаващо значение за това!
Витамин C, например, играе ключова роля в усвояването на желязото в организма. Комбинирането на храни, богати на желязо, с опции, богати на витамин C, като портокали, ягоди или камби, може значително да повиши способността на тялото да абсорбира ефективно желязото. Защо това е важно? Защото желязодефицитната анемция е може би най-често срещаната анемция в цял свят!
Друг важен хранителен компонент в предотвратяването на анемия са Омега 3 мастните киселини. Тези здравословни мазнини, които се намират в храни като мазната риба, лененото семе и орехите, както и в добавки като рибеното масло, помагат за подобряване на кръвообращението и могат да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения, свързани с анемия.
Общо взето, колкото повече разнообразие от храни с различни хранителни макро- и микроелементи съдържа ежедневното ти меню, толкова по-малък е риска от развитие на хранителна анемия в подобен здрав организъм.