27 Септември 2021г.
Джинджифилът расте в Югоизточна Азия и е световноизвестна билка, използвана като подправка в кулинарията.
Растението е богато на минерали и полезни химически компоненти, благодарение, на които оказва положително влияние на човешкото здраве. Джинджифилът е ценен не само като подправка, но и като лекарство.
Джинджифиловата вода или чаят от джинджифил, днес стават все по-популярно и актуално средство. В състава си, то съчетава приятна напитка и полезните свойства. Те го правят и ключов продукт.
Нека разгледаме по-отблизо защо джинджифиловата вода е толкова ценена и как е полезна за човешкото тяло.
Основни предимства
Всяко лекарство изисква подробно научно проучване, за да предостави доказателства за неговите ползи. И джинджифиловата вода не прави изключение. Тя, има много ценни свойства.
Противовъзпалителен ефект
Възпалението е естествената реакция на организма за запазване на тялото. Най-често срещаните източници са микроби и бактерии, химикали.
Използването на джинджифил помага да се отървете от възпалителни реакции, както и да намалите нивото на алергии.
Проучването установило, че ежедневната консумация на джинджифил намалява мускулната болка, след интензивни упражнения.
Защита срещу окислителни процеси
Функцията на джинджифила като антиоксидант се изразява в превенцията на заболявания като:
сърдечна патология;
невродегенеративни заболявания;
рак;
симптоми на стареене.
Всички антиоксиданти са насочени към борба с реактивните кислородни видове, които провокират оксидативен стрес и клетъчно разрушаване. Тялото естествено произвежда кислород и неговите форми, но в резултат на консумация на хроничен стрес, тютюнопушене, алкохол и други неблагоприятни фактори. Така се получава прекомерен кислород. Приемането на антиоксидантни храни, включително вода от джинджифил, помага за предотвратяване на вредните окислителни процеси.
Учените открили също, че джинджифилът забавя бъбречната недостатъчност, инхибира развитието на тумори и дори може да контролира някои видове рак.
Стимулиране на храносмилателната система
Много хора по света консумират джинджифил като хранителен продукт, за да се грижат за здравето на храносмилателния тракт. Това облекча и при стомашно разстройство и гадене.
И все пак, учените все още не са успели да определят всички свойства на джинджифила.
Нормализиране на кръвната захар
Джинджифилът може да подобри нивата на кръвната захар при диабетици. Експериментите също доказват, че продуктът облекчава проблемите, свързани с хроничния диабет.
Намаляване нивата на холестерола
Доказано е и, че джинджифилът понижава маркерите на сърдечните патологии, по-специално дезактивира аргиназата, LDL холестерола и триглицеридите.
Активира изгарянето на мазнини
Пиенето на джинджифилова вода може да ви помогне да отслабнете, ако се храните здравословно и спортувате редовно.
Учените доказали и, че джинджифилът потиска затлъстяването, а приемането на топлата напитка, след хранене ви създава усещане за ситост и кара да усещате чувството на ситост дълго време.
Хидратация
Това полезно свойство на джинджифила се дължи на комбинацията му с вода. Поддържането на водния баланс в тялото е изключително важно, за да се чувствате физически и психически здрави.
Всеки ден трябва да започва с чаша вода, за да се насити тялото с хранителна течност и да се включат всички органични системи в работата. Можете да използвате точно джинджифилова вода.
Странични ефекти
Консумирането на джинджифилова вода в комбинация с определени лекарства може да повлияе негативно на човешкото здраве, както и прекомерната консумация на това лечебно растение. Сред най-честите странични ефекти на излишния джинджифил са:
киселини в стомаха;
подуване на корема;
усещане за парене в устата;
болка в корема.
Дневният прием на джинджифил не трябва да надвишава 4 грама на ден, независимо от формата.
Наред с това, преди да се използва това лечебно растение, хората с болести по сърдечно-съдовата система, диабет и камъни в жлъчката трябва да се допитат до мнението на лекар. Тази препоръки се отнасят и за жени по време на бременност и кърмене.