24 Февруари 2022г.
Ако сте фенове на шкембе чорбата, но не ви допада основната съставка известна като стомах от някое животно! Тогава ви предлагам една богата на колаген и протеини рецепта за "Шкембе чорба с гъби кладница". И може би си задавате въпроса, защо пък с колаген?
Какво е колаген?
Колагенът е вид протеин, който се намира в съединителните тъкани на хора и други животни. Колагенът се състои главно от три аминокиселини: глицин, пролин и хидроксипролин. Колагенът може да се получи от различни източници като говеждо месо, риба, пилешко или яйца. Най-често срещаният източник за производство на колаген е животинската кожа или кожата. Въпреки това, колагенът може да бъде извлечен и от животински кости и хрущяли.

Колагенът е най-разпространеният протеин в нашето тяло. Намира се в съединителната тъкан като кожа, връзки и кости. Основните източници на колаген са говеждо месо, риба, пилешко месо и яйца. Колагенът може да бъде извлечен от животински източници чрез варене, за да се извлече колагеновия протеин.
Най-често срещаните видове колаген са:
- Колаген тип I, който се намира в кожата, костите, връзките и сухожилията;
- Колаген тип II, който може да се намери в хрущялите и роговицата;
- Колаген тип III, който може да се намери в кръвоносните съдове;
- Колаген тип IV, който може да се намери в междупрешленните дискове.
Колагенът се използва в различни продукти като шампоани, овлажнители, кремове против стареене и добавки, които насърчават здрава кожа.
Видео с рецептата за "Шкембе чорба с гъби кладница + колаген": https://youtu.be/bWe3QQ79e3g