В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Минната камара представя три успешни истории за съвместно развитие между индустрия и биоземеделие

01 Май 2017г.

  • Pin It

Гр. София – 21.04.2017 г. – Минната дейност е съвместима и с други отрасли на икономиката. Митът, че добивът влияе негативно върху околната бизнес-среда, е несъстоятелен. Потвърждение на тези твърдения идват от фактите, които Българска минно-геоложка камара представя във втория филм от поредицата с обективна информация за реалното състояние на минерално-суровинната индустрия на България. В него реални био-производители от гр. Панагюрище разказват своите успешни истории, които са ги утвърдили като качествени производители на био-сертифицирана продукция, идваща от изконно минен регион.

Видеото за биоземеделието и мините е достъпно в Канала на БМГК в YouTube – тук

Модерната минна индустрия съжителства отлично с биоземеделие
Модерната минна индустрия може да съжителства и с други бизнеси. Преди години следяхме историите от Централна и Северна Европа (Австрия, Швеция, Полша и др.), но след технологичното обновление и отговорното управление на водещите минни компании у нас, тези истории вече носят и печата „Произведено в България“.

БМГК събра част от личните разкази за това как са стартирали своя екологичен бизнес хора от изконно минен регион, какъвто е община Панагюрище.

„Представените реални истории на истински хора, развиващи биоземеделие в минни региони, са доказателство за успешното устойчиво развитие както на земеделския, така и на минния бранш. Чрез тях по категоричен начин се доказва, че минната индустрия не „задушава“ други бизнеси, с които споделя обща територия. Това са част от примерите за съвместно развитие на минна и друга индустрия. Това е модел за успешна реализация на икономическия потенциал на даден регион в пълна степен.“ – каза при представяне на второто видео от инициативата на БМГК изпълнителният директор на Камарата инж. Иван Андреев. „Именно в насърчаването на бизнеси, съпътстващи минната индустрия, се коренят част от водещите принципи на устойчивото развитие.“ – допълни още той.

Разбит е втори мит за добивната индустрия
В началото на месец април БМГК стартира инициатива, основана изцяло на фактите и на експертизата, в т.ч. и научна, по специализирани въпроси на минерално-суровинната индустрия.
Камарата очерта три основни мита, с които браншът се сблъсква в своята комуникация с различни групи от българското общество. Първият мит беше, че минната индустрия на подкрепя общините, на чиято територия оперира. Вторият – за невъзможността за развитие на земеделие или дори на био-земеделие в близост до мина. А третият – за технологичното ниво на бранша – предстои да бъде разбит с подготвеното ново видео през идващите седмици.

Реалните истории на биопроизводители
Отличен пример за развито биоземеделие е община Панагюрище. И това се случва точно на същата територия, на която от години се добива злато и други благородни метали. По данни на Българската асоциация биопродукти това е едно от местата с най-много сертифицирани био-производители у нас.

Във видеото от свое име говорят био-земеделците Веселина Ралчева, Петър Дерменджиев и Пенка Бобекова от гр. Панагюрище.
„Биологичното земеделие в Панагюрище започна от нашата фирма. Ние бяхме първите биологично сертифицирани производители. Сега в Панагюрище има над 20 биологични производители. Над 15 000 декара са биологично сертифицираните площи.
17 години по-късно, ние вече гледаме по биологичен начин над 15 различни култури, като се променят през годините. Правим си подборът, което е задължително за биологичното производство. Ние произвеждаме около 10 до 20 килограма биологично розово масло и до 1-1,5 тона биологично лавандулово масло. А също така биологични шипки, картофи, тикви, лимец, кориандър, грах, овес, зърнени култури, ръж. Различни култури, които редуваме в сеитбо-оборота всяка година.“

Веселина Ралчева,
биологичен производител на етерични масла от гр. Панагюрище
„Искам да опровергая схващането и мнението, че минната индустрия е несъвместима с био-производството. Като за пример мога да посоча, че четири от моите най-големи имоти се намират в непосредствена близост до границите на минното предприятие. Така че, тригодишната ми практика и издадени сертификати от сертифициращата фирма „Балкан Биосерт“ доказват на практика възможностите да се развива ефективно биологично земеделие в тези райони. Културите, които обработвам и засявам са осем вида, като обработвам 800 декара площи.“

Петър Дерменджиев,
Биологичен производител на зърнени култури, био-зеленчуци и етерични масла от гр. Панагюрище
„Имахме наследствено лозе на баща ми и сме ходили с тях да помагаме. След това възстановиха земите и взехме 5 след това 10, след това 15 декара наследствени земи. И засадихме градина 2000 г., от които 10 декара ябълки, 2 декара сливи, 2 декара круши и около тях се появиха парчета рози. Няколко парчета по два декара и така станахме сравнително големи.“

Пенка Бобекова,
Био-производител от гр. Панагюрище
Минен регион и селски туризъм? Да, разбира се!
Успехът на био-фермерството мотивира Пенка Бобекова да се възползва от възможностите, които дава селският туризъм. В резултат с евро-средства тя обновява построената преди близо 150 години от прадядо й семейна къща.
„Къщата е малка, с три стаи, но пък е уютно и побира достатъчно. Три семейства могат да направят отдих. Рекламираме се през букинга. Напоследък и чужденци., което много ни радва. Посетиха ни английски студенти, гръцки студенти. Последната резервация е от японци, което пък направо ни хвърли в шах. Защото езикът им е японски не знаем как ще се разбираме с тях за една седмица през август. Може би трябваше да дойдат през май за да видят розобера. Защото розоберът отнема поне един месец време.“ – споделя Пенка Бобекова.

За биоземеделието
Биоземеделието е едно бързоразвиващо се производство с добри пазарни ниши. Особено в развитите страни, където има търсене на здравословни и чисти продукти. Все още търсенето изпреварва предлагането, което е в основата на разрастването на биологичното производство и превръщането му в добра перспектива.

Канал на БМГК в YouTube
Да припомним, че видеото за успешните примери на партньорства между минната индустрия и общини е достъпно тук: https://www.youtube.com/watch?v=3DAdsx_5DaI

Профил на минерално-суровинната индустрия на България
Стратегически и базов отрасъл на националната икономика на България
3-5% от БВП (в зависимост от борсовите цени на металите)
Добавена стойност към БВП – 3% (2015 г.)  България е в Топ-5 на ЕС-28
Пряко заети близо 24 000 души
Заети в свързани производства още 120 000 души
Производителност на труда – над 46 000 лв. на един зает в минната индустрия (=/> от производителността в IT сектора в страна)
8 подотрасъла с водеща роля на рудодобив и открит въгледобив.
Рудодобив - 638 милиона евро приходи;
Въгледобив - 382 милиона евро.
Те формират 2/3 от общите приходи в сектора.
Общото производство за 2015 г. - 1,2 милиарда евро (2,34 милиарда лева).
Общата добавена стойност към българската икономика - 566 млн. евро (над 1,1 млрд. лв.).

Още новини от Бизнес

RSS виж всички

Химикотехнологичният и металургичен университет и Българската търговско-промишлена палата подписаха споразумение за сътрудничество

Според сключеното споразумение Химикотехнологичният и металургичен университет ще съдейства на Палатата, като ще предоставя лабораториите си за изследвания на фирми, както и ще увеличава местата за прием в специалности, за които има недостиг на кадри на пазара на труда.

Picmiller и FIABCI обявиха началото на своето глобално партньорство

Picmiller и FIABCI обявиха началото на своето глобално партньорство

Преференциални условия за ползване на онлайн платформата от всички брокери, членове на FIABCI по света - Picmiller, пести време, намалява разходите и увеличава приходите.

Енергийна ефективност в промишлеността - Семинар

На 24 ноември 2017 г. ЧИЕЦ организира семинар, на който ще представи най-интересните резултати от проекта EU-MERCI.

НАД 2 МИЛИОНА ДУШИ СА ПЪТУВАЛИ С WIZZ AIR ОТ И ДО БЪЛГАРИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

НАД 2 МИЛИОНА ДУШИ СА ПЪТУВАЛИ С WIZZ AIR ОТ И ДО БЪЛГАРИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

НАД 2 МИЛИОНА ДУШИ СА ПЪТУВАЛИ С WIZZ AIR ОТ И ДО БЪЛГАРИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА. Компанията пуска 4 нови маршрута през 2018 г.

AFI KLM E&M сключи няколко договора за поддръжка и ремонт на авиоизложението в Дубай 2017

AFI KLM E&M сключи няколко договора за поддръжка и ремонт на авиоизложението в Дубай 2017

По време на авиоизложението в Дубай през ноември 2017 г., компанията за поддръжка и ремонт AFI KLM E&M обяви, че са подписани няколко договора за поддръжка и ремонт с компаниите Gulf Air, Kuwait Airways, Air Arabia и Saudia.

Абонамент за RSS новини