В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Минната камара представя три успешни истории за съвместно развитие между индустрия и биоземеделие

01 Май 2017г.

  • Pin It

Гр. София – 21.04.2017 г. – Минната дейност е съвместима и с други отрасли на икономиката. Митът, че добивът влияе негативно върху околната бизнес-среда, е несъстоятелен. Потвърждение на тези твърдения идват от фактите, които Българска минно-геоложка камара представя във втория филм от поредицата с обективна информация за реалното състояние на минерално-суровинната индустрия на България. В него реални био-производители от гр. Панагюрище разказват своите успешни истории, които са ги утвърдили като качествени производители на био-сертифицирана продукция, идваща от изконно минен регион.

Видеото за биоземеделието и мините е достъпно в Канала на БМГК в YouTube – тук

Модерната минна индустрия съжителства отлично с биоземеделие
Модерната минна индустрия може да съжителства и с други бизнеси. Преди години следяхме историите от Централна и Северна Европа (Австрия, Швеция, Полша и др.), но след технологичното обновление и отговорното управление на водещите минни компании у нас, тези истории вече носят и печата „Произведено в България“.

БМГК събра част от личните разкази за това как са стартирали своя екологичен бизнес хора от изконно минен регион, какъвто е община Панагюрище.

„Представените реални истории на истински хора, развиващи биоземеделие в минни региони, са доказателство за успешното устойчиво развитие както на земеделския, така и на минния бранш. Чрез тях по категоричен начин се доказва, че минната индустрия не „задушава“ други бизнеси, с които споделя обща територия. Това са част от примерите за съвместно развитие на минна и друга индустрия. Това е модел за успешна реализация на икономическия потенциал на даден регион в пълна степен.“ – каза при представяне на второто видео от инициативата на БМГК изпълнителният директор на Камарата инж. Иван Андреев. „Именно в насърчаването на бизнеси, съпътстващи минната индустрия, се коренят част от водещите принципи на устойчивото развитие.“ – допълни още той.

Разбит е втори мит за добивната индустрия
В началото на месец април БМГК стартира инициатива, основана изцяло на фактите и на експертизата, в т.ч. и научна, по специализирани въпроси на минерално-суровинната индустрия.
Камарата очерта три основни мита, с които браншът се сблъсква в своята комуникация с различни групи от българското общество. Първият мит беше, че минната индустрия на подкрепя общините, на чиято територия оперира. Вторият – за невъзможността за развитие на земеделие или дори на био-земеделие в близост до мина. А третият – за технологичното ниво на бранша – предстои да бъде разбит с подготвеното ново видео през идващите седмици.

Реалните истории на биопроизводители
Отличен пример за развито биоземеделие е община Панагюрище. И това се случва точно на същата територия, на която от години се добива злато и други благородни метали. По данни на Българската асоциация биопродукти това е едно от местата с най-много сертифицирани био-производители у нас.

Във видеото от свое име говорят био-земеделците Веселина Ралчева, Петър Дерменджиев и Пенка Бобекова от гр. Панагюрище.
„Биологичното земеделие в Панагюрище започна от нашата фирма. Ние бяхме първите биологично сертифицирани производители. Сега в Панагюрище има над 20 биологични производители. Над 15 000 декара са биологично сертифицираните площи.
17 години по-късно, ние вече гледаме по биологичен начин над 15 различни култури, като се променят през годините. Правим си подборът, което е задължително за биологичното производство. Ние произвеждаме около 10 до 20 килограма биологично розово масло и до 1-1,5 тона биологично лавандулово масло. А също така биологични шипки, картофи, тикви, лимец, кориандър, грах, овес, зърнени култури, ръж. Различни култури, които редуваме в сеитбо-оборота всяка година.“

Веселина Ралчева,
биологичен производител на етерични масла от гр. Панагюрище
„Искам да опровергая схващането и мнението, че минната индустрия е несъвместима с био-производството. Като за пример мога да посоча, че четири от моите най-големи имоти се намират в непосредствена близост до границите на минното предприятие. Така че, тригодишната ми практика и издадени сертификати от сертифициращата фирма „Балкан Биосерт“ доказват на практика възможностите да се развива ефективно биологично земеделие в тези райони. Културите, които обработвам и засявам са осем вида, като обработвам 800 декара площи.“

Петър Дерменджиев,
Биологичен производител на зърнени култури, био-зеленчуци и етерични масла от гр. Панагюрище
„Имахме наследствено лозе на баща ми и сме ходили с тях да помагаме. След това възстановиха земите и взехме 5 след това 10, след това 15 декара наследствени земи. И засадихме градина 2000 г., от които 10 декара ябълки, 2 декара сливи, 2 декара круши и около тях се появиха парчета рози. Няколко парчета по два декара и така станахме сравнително големи.“

Пенка Бобекова,
Био-производител от гр. Панагюрище
Минен регион и селски туризъм? Да, разбира се!
Успехът на био-фермерството мотивира Пенка Бобекова да се възползва от възможностите, които дава селският туризъм. В резултат с евро-средства тя обновява построената преди близо 150 години от прадядо й семейна къща.
„Къщата е малка, с три стаи, но пък е уютно и побира достатъчно. Три семейства могат да направят отдих. Рекламираме се през букинга. Напоследък и чужденци., което много ни радва. Посетиха ни английски студенти, гръцки студенти. Последната резервация е от японци, което пък направо ни хвърли в шах. Защото езикът им е японски не знаем как ще се разбираме с тях за една седмица през август. Може би трябваше да дойдат през май за да видят розобера. Защото розоберът отнема поне един месец време.“ – споделя Пенка Бобекова.

За биоземеделието
Биоземеделието е едно бързоразвиващо се производство с добри пазарни ниши. Особено в развитите страни, където има търсене на здравословни и чисти продукти. Все още търсенето изпреварва предлагането, което е в основата на разрастването на биологичното производство и превръщането му в добра перспектива.

Канал на БМГК в YouTube
Да припомним, че видеото за успешните примери на партньорства между минната индустрия и общини е достъпно тук: https://www.youtube.com/watch?v=3DAdsx_5DaI

Профил на минерално-суровинната индустрия на България
Стратегически и базов отрасъл на националната икономика на България
3-5% от БВП (в зависимост от борсовите цени на металите)
Добавена стойност към БВП – 3% (2015 г.)  България е в Топ-5 на ЕС-28
Пряко заети близо 24 000 души
Заети в свързани производства още 120 000 души
Производителност на труда – над 46 000 лв. на един зает в минната индустрия (=/> от производителността в IT сектора в страна)
8 подотрасъла с водеща роля на рудодобив и открит въгледобив.
Рудодобив - 638 милиона евро приходи;
Въгледобив - 382 милиона евро.
Те формират 2/3 от общите приходи в сектора.
Общото производство за 2015 г. - 1,2 милиарда евро (2,34 милиарда лева).
Общата добавена стойност към българската икономика - 566 млн. евро (над 1,1 млрд. лв.).

Още новини от Бизнес

RSS виж всички

Международният технически панаир с 20% ръст

Международният технически панаир с 20% ръст

Общо с 20% повече са изложбените площи, ангажирани до момента за предстоящия Международен технически панаир в Пловдив.

TELUS International придобива ирландската компания Voxpro

TELUS International придобива ирландската компания Voxpro

Новото глобално партньорство ще подобри предлагането на висококачествено обслужване за клиенти от бързо развиващата технологична индустрия, туристическия сектор, както от сферата на здравеопазването

Карлсберг Груп публикува резултати за първата половина на годината

Значителен ръст на оперативната печалба и паричния поток, по план с ключовите приоритети за цялата 2017

РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ ХАРТИЕН ИЛИ ДИГИТАЛЕН КАЛЕНДАР? КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ?

РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ ХАРТИЕН ИЛИ ДИГИТАЛЕН КАЛЕНДАР? КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ?

Дали хартиеният или дигиталният календар е по- разпостранен и предпочитан от масата хора, това е въпрос, чийто отговор варира. На кратко – всичко зависи от предпочитанията на хората.

Samsung с две престижни награди EISA 2017-2018

Samsung обяви, че Европейската асоциация за образ и звук (EISA – European Imaging and Sound Association) е наградила компанията с две престижни отличия в следните две категории: Best Smartphone 2017-2018 и Smart TV 2017-2018.

Абонамент за RSS новини