В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Мерките по проекта BEPS намират своето приложение включително и в България

05 Май 2017г.

  • Pin It

Един от сребърните спонсори на предстоящата конференция на Международната Данъчна Асоциация IFA е банка ДСК. За идеята на това партньорство, за BEPS практиките в България и за предстоящото събитие разговаряхме с Доротея Николова, ръководител направление „Финанси и планиране" в Банка ДСК. Изпълнителен директор и член на Управителния съвет, кариерата на ѝ преди Банка ДСК включва ръководител на Финансовия контрол в клона на Ситибанк в София и младши мениджър на Price Waterhouse в София, а в последствие в PwC в Лондон. Притежава квалификация АССА.

1. Защо решихте да подкрепите предстоящата първа конференция на IFA в България?

Разбирането за същината на данъчното облагане като част от обществения договор е много важно на всички нива в държавата ни – за отговорните за законотворчеството, за отговорните за прилагането му и за плащащите данъци. Обмяната на мисли и опит е най-добрият начин да бъде постигнато ниво и дълбочина на разбиране, които да осигурят най-високи ползи за обществото от прилагането на данъчните правила.

2. Какво е Вашето отношение към използването на BEPS практики ?

Глобализацията е неизбежна и това е пътят на бъдещето, включително в данъчното облагане. Проектът BEPS, поради обхвата и целите му, поставя нови предизвикателства пред компаниите, които оперират в множество държави и е свързан допълнителни изисквания за отчитането на техните операции и прозрачността на данъчните им практики. Като проект, насочен към ограничаване на агресивното данъчно планиране и на избягване на облагането, този проект вероятно е необходима стъпка в развитието на международното данъчно облагане в условията на глобална икономика и в търсенето на баланс на интересите на различните държави. Същевременно прилагането на мерките по него вероятно ще бъде свързано с нарастване на административните изисквания към мултинационалните компании и на свързаните с това разходи.

3. Вярвате ли, че използването на тези мерки ще осигури справедливо облагане на икономическата дейност в юрисдикциите, където реално се извършва икономическа дейност, която създава стойност или продукт?

Да, аз вярвам, че голяма част от целите, които се поставят с BEPS могат да бъдат постигнати. Не мога да предрека, колко бързо ще бъде намерен правилният път, но инициативите на Комисията в тази насока сочат, че мерките по проекта BEPS намират своето приложение в ЕС, включително и в България.

4. Какво е според Вас значението на този проект за България?

България е малка и отворена икономика. Държавната ни политика в никакъв момент не е целяла извличане на облаги от неравноправно данъчно третиране. В този смисъл вярвам, че за България би могло да има повече ползи от тези зараждащи се нови правила.

5. Каква е основната мисия на Банка ДСК, която следвате в момента и кои са най-актуалните предложения, които ще представите на конференцията?

Трудно е да бъде формулирана по кратък начин основната мисия. Във всички случаи тя включва доволни клиенти, рентабилност, както и стабилност, сигурност и възможност за развитие на нашите служители. Нашето участие в конференцията в момента виждам в един по-скоро пасивен аспект – ние сме в състояние да чуем и „попием" онова, което ще бъде представено на конференцията.

6. Кого очаквате да срещнете на предстоящата конференция?

Сигурна съм, че конференцията ще бъде едно отлично място за networking, където могат да се срещнат и да обменят мисли и опит професионалисти от едни и същи сфери на икономиката.
7. Какви са според Вас тенденциите на финансовите пазари в Европа и конкретно в България?
В глобален икономически мащаб в момента има ръст и оживление. Трудно е да се каже, колко трайно и стабилно е това, но сентиментът е положителен. Финансовият пазар в Европа е обусловен от мерките на Европейската централна банка, от политическите развития в най-големите икономики. До този момент 2017 г. в Европа средата продължава да бъде на ниски и отрицателни лихвени равнища и това е напълно се отнася и за България.

Сдружение ИФА Бранч България и специалистите на Международната данъчна асоциация очакват посетителите на Първата Международна Конференция на IFA у нас на 18 и 19 май 2017 г., в зала 272 на СУ "Св. Климент Охридски".

Повече за Първата международна Конференция на IFA в България можете да откриете на сайта на събитието. Желаещите да направят своята регистрация и да се сдобият със запазено място в дните 18 и 19 май, могат да го направят, тук >>>

 

Още новини от Бизнес

RSS виж всички

Международният технически панаир с 20% ръст

Международният технически панаир с 20% ръст

Общо с 20% повече са изложбените площи, ангажирани до момента за предстоящия Международен технически панаир в Пловдив.

TELUS International придобива ирландската компания Voxpro

TELUS International придобива ирландската компания Voxpro

Новото глобално партньорство ще подобри предлагането на висококачествено обслужване за клиенти от бързо развиващата технологична индустрия, туристическия сектор, както от сферата на здравеопазването

Карлсберг Груп публикува резултати за първата половина на годината

Значителен ръст на оперативната печалба и паричния поток, по план с ключовите приоритети за цялата 2017

РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ ХАРТИЕН ИЛИ ДИГИТАЛЕН КАЛЕНДАР? КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ?

РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ ХАРТИЕН ИЛИ ДИГИТАЛЕН КАЛЕНДАР? КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ?

Дали хартиеният или дигиталният календар е по- разпостранен и предпочитан от масата хора, това е въпрос, чийто отговор варира. На кратко – всичко зависи от предпочитанията на хората.

Samsung с две престижни награди EISA 2017-2018

Samsung обяви, че Европейската асоциация за образ и звук (EISA – European Imaging and Sound Association) е наградила компанията с две престижни отличия в следните две категории: Best Smartphone 2017-2018 и Smart TV 2017-2018.

Абонамент за RSS новини