18 Ноември 2021г.
Проектът на компанията NASEKOMO спечели световната награда в областта на опазването на околната среда - Energy Globe Award. Призът е в категория „Национален проект“. Днес той бе връчен на компанията от Филип Купфер, Търговски съветник при Австрийското посолство и директор на ADVANTAGE AUSTRIA в България, която е сред основните партньори на инициативата.
Наградата Energy Globe е основана от американската консултантска компания „Arthur D. Little“, като тази година в надпреварата взеха участие повече от 2500 проекта за опазване на околната среда от над 180 държави. Представят се проекти от цял свят, вариращи от малки инициативи до мащабни проекти от висок клас. Националните носители на наградата Energy Globe Award са публикувани в сътрудничество с UNIDO на www.energyglobe.info. Те имат едно общо нещо: всички са разбрали, че околната среда не се пази с думи, а с действия. Всеки един от нас може да допринесе.
Сред българските проекти журито избра да награди проекта на NASEKOMO за автоматизация и индустриализация на промишлеността с насекоми за устойчиво местно производство на протеини в определен мащаб. Проектът, чиито демо център се изгражда край софийското село Лозен, използва тропическата „черна муха-войник“ (Hermetia Illucens) за превръщане на органични отпадъци в биомаса, която се трансформира в протеинова храна – алтернатива за селското стопанство и домашните животни. През 2020 г. компанията реализира ключови технологии и партньорства за автоматизация и разгръщане на процесите, които ще позволят през 2022 г. производствен капацитет от 500 тона протеин годишно.
До средата на века световното население се очаква да достигне 9,8 милиарда, а нуждите от храна ще се увеличат със 70%. Необходимостта от животински протеини нараства бързо и се очаква тя да се увеличи с повече от 70% през следващите години. Традиционните методи за производство на животински протеини товарят ресурсите на планетата. Нарастващите количества органични отпадъци влияят на околната среда и са много скъпи за рециклиране. Близо една трета от произвежданата храна в света не се оползотворява - количеството се равнява на 1,3 милиарда тона храна годишно. Цялостният въглероден отпечатък от похабяването на храна, включително и различното третиране на земята в селското стопанство, е еквивалентно на около 4,4 гигатона CO2 годишно.
Проектът на NASEKOMO използва силата на насекомите, за да направи процеса на производство на протеин устойчив. Протеините се произвеждат за храна на животни с минимално влияние върху земята и максимално пестене на въглеродни емисии. Тонове отпадъци се оползотворяват и се превръщат във висококачествен продукт, като по този начин се въвеждат принципите на кръговата икономика и се постига безотпадно производство. Технологията е автоматизирана и не изисква големи инвестиции в повече пространство и оборудване.
Биотехнологичната компания, която изгражда край софийското село Лозен демо производствения си център, вчера обяви Дни на отворените врати за жителите в околността, в отговор на изказани от техни представители притеснения за процеса на отглеждане. На 19 и 20 ноември компанията организира посещения в бъдещия й център. За удобство на гражданите, времето за посещения е от 13.00, 15.00 и 17.00 часа.