В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

20% скок на продажбите отчита ЧЕЗ Трейд с въвеждането на Salesforce

13 Септември 2017г.

  • Pin It

Бързо променящ се пазар

Енергийният сектор се променя осезаемо в цял свят и България не прави изключение. След десетилетия на естествен монопол, влязоха в сила европейските регулации, които отделиха преносните мрежи от производството, търговията и продажбите на електроенергия. Пазарът започна да се разчупва, а конкурентното предимство стана фактор при завоюването на пазарен дял. Играчите се конкурират активно за всеки клиент и за всяка сделка. “Ние трябва да се грижим за клиента, да го спечелваме постоянно, да откликваме на нуждите му и да му предоставяме качествена услуга”, разказва Владимир Дичев, изпълнителен директор на ЧЕЗ Трейд.
Динамичната пазарна среда мотивира ръководството на компанията да търси решение, с което да обърне специално внимание към клиента.
CEZ Group присъства в много държави от Централна и Източна Европа като за групата работят над 26 хил. души. Бизнесите са различни - от производство, въгледобив и управление на мрежи, до ВЕИ, търговия и продажби, като оборотите се измерват в милиарди. Поради разнородния характер на дейността софтуерните решения са разнородни, специфични и по-трудно си „говорят“ по между си.  Мястото на клиента в тези системи не е фиксирано поради наследения монопол  – той отсъства, поставен е на края на веригата, или е заобиколен от други съпътстващи сложни процеси.
„Ние искахме система, в центъра на която да стои КЛИЕНТА и оттам да тръгват всички бизнес процеси“, коментира Владимир Дичев.
Това провокира българския офис на фирмата да поиска да потърси готова система за  управление на връзките с клиентите и продажбите. От централата на ЧЕЗ в Прага дават зелена светлина за проучване на пазара на CRM системи.

Как пазаруват големите търговци

Проучването на ЧЕЗ Трейд България на пазара на системи за връзки с клиентите отвежда ръководството до графика, в която са представени четири „магически“ квадранта на CRM системите по света. Погледът на мениджърите е прикован от „точката“, която е най-високо и най-вдясно – Salesforce CRM по показатели пазарен дял и удовлетвореност от системата. “CEZ Group е част от топ 10 енергийни компании в Европа и един от водещите играчи в региона. Логично е да искаме да работим с най-добрите и най-големите. Затова се свързахме със Salesforce,“ казва Дичев.
Първоначално попадат на централата в Ирландия. Оттам бързо ги насочват към Некст Консулт като надежден партньор и риселър на компанията.

Ударно внедряване
„При нас управлението на продажбите е сложно – ние не продаваме стока, която е на склад, а стока която се купува и продава всеки час, всеки ден. Търгуваме на пазар на едро, калкулираме добавки, анализираме графики, планираме цялостно процеса по покупки и продажби – всичко е комплексно, интегрирано и непрекъсваемо,” обяснява Владимир Дичев.
Работата по внедряването на Salesforce започва през юли 2016 г. В компанията разписват процесите си надлежно. Експертите на Некст Консулт консултират екипа през цялото време – от преглед на процесите и дефиниране на изисквания до въвеждането на нови практики. Идентифицирани са основните бизнес-процеси. На тази база е създаден „блупринт“ - своеобразно задание на проекта, което дава начало на процеса на разработка.
Работата със системата започва ударно, от началото на януари 2017 г. Рязкото начало изисква бързо свикване, но търговците на фирмата бързо влизат в ритъма на новата система. Работата им започва да върви по-бързо, по-ефективно и много интерактивно.

 

Повече бизнес, по-малко ИТ

В реализацията на проекта са ангажирани няколко души от ЧЕЗ Трейд България, отговарящи за търговските и финансово-административни въпроси във фирмата

„Първоначално, при първата ни среща с Некст Консулт, бях по- скептичен“, признава директорът на търговското дружество. „Очаквах да се появят „типичните“ ИТ експерти, които да ни обясняват сложни системи и неразбираеми кодове. Те дойдоха и говореха за бизнес”, казва Дичев. „И това най-много ни впечатли“.

Експертите на Некст Консулт успяват и много бързо да разберат същността на процесите на ЧЕЗ Трейд, за да създадат правилния модел на внедряване на Salesforce CRM.

Работно място навред
Бързото въвеждане на Salesforce се приема добре от търговците на ЧЕЗ Трейд, смята изпълнителният директор на компанията. У тях изчезват притесненията, свързани със задължителното одобряване на офертите за клиентите: цени, параметри и други детайли, са грижливо „прибрани“ в системата и се използват автоматизирано. Животът на всяка сделка е лесно проследим – от възникването, до одобрението и обслужването.
Едно от ценните предимства е , че се отделихме физически и емоционално от мрежите. Вече не сме приковани към бюра и кабели, нито фиксирани за офиса. Можем да работим по всяко време, от всяко място. Това ни прави свободни в мисленето и действията. "Вече стоим по-близо до клиента, което беше нашата основна цел.“
Заедно с това цифрите показват, че търговските обороти на фирмата са нараснали. Ефектът е налице: ЧЕЗ Трейд България отчита 20% ръст на клиентите за шестмесечието след активното въвеждане на Salesforce.
Мултипликационен потенциал
Пионерството на българския офис на ЧЕЗ Трейд се оказва особено значимо. На база позитивните отзиви системата Salesforce е внедрена и в други дружества на ЧЕЗ. Независим одитор дава висока оценка на интеграция на Salesforce в България, благодарение на професионалната работа с локалния партньор Некст Консулт.

Линк с видео.

Още новини от Бизнес

RSS виж всички

Трима от членовете на BNI сред призьорите в Първите годишни награди за Employer Branding

Трима от членовете на BNI сред призьорите в Първите годишни награди за Employer Branding

BNI България е сред основните партньори на Първите годишни награди на b2b Media за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на работодателския бранд.

MULTIVAC на Anuga FoodTec 2018 в зала 9.1, щанд A020

MULTIVAC на Anuga FoodTec 2018 в зала 9.1, щанд A020

Икономично производство на опаковки със заоблен контур дори и в малки партиди Волфертшвенден, Германия, 16 януари 2018 г. – Благодарение на употребата на иновативен инструмент за рязане по контура, вече е много икономично да се произвеждат опаковки със заоблен контур в малки партиди на термоформовъчна машина.

лидл българия отличена като най-добър работодател НА ГОДИНАТА

лидл българия отличена като най-добър работодател НА ГОДИНАТА

Компанията получи втора награда на годишните награди Employer Branding Awards на b2b Media

Кои са призьорите от първите Годишни награди за Employer Branding?

Кои са призьорите от първите Годишни награди за Employer Branding?

13 компании грабнаха отличията Първите годишни награди на b2b Media за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд.

Пощенска банка е работодател на годината

Пощенска банка получи престижното отличие „Работодател на годината“ от първите годишни награди за Employer branding на b2b Media.

Абонамент за RSS новини