В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Шестият Национален „Поход на книгите" крачи смело

15 Април 2017г.

  • Pin It

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите" храбро навлиза във втората седмица от своето вълнуващо пътуване към малките и големите читатели. По традиция, началото на инициативата бе дадено на 2-ри април, рожденият ден на любимия на порасналите и не- деца Ханс Кристиан Андерсен, обявен от Международния съвет за детската книга (IBBY) през 1967 г. за Международен ден на детската книга. Финалът на кампанията идва на 23-ти април - Световния ден на книгата и авторското право. Той се празнува като такъв от 1995 г., отново по инициатива на ЮНЕСКО. Сред причините за избора на датата е и тази, че на нея през 1616 г. от света си отиват двама неизмеримо важни писатели: Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

През 2017 г. в цялата страна се случва шестото издание на „Походът на книгите" и негов водещ фокус са младите читатели на възраст от 4 до 15 години. За да ги покани и увлече в безкрайния свят на книгите и четенето, инициативата им предлага изобилна програма от съпътстващи събития, която може да бъде разгледана подробно на сайта на Асоциация „Българска книга". Тя включва много игри, приключения и любопитни срещи. А конкурсът за детско-юношеска литература „Бисерче вълшебно" направо забранява на възрастните да се месят и оставя децата на възраст от 6 до 15 години да гласуват за най-харесваната от тях детска книга, издадена на български език през 2016 г. Кои са победителите, предстои да разберем, а крайният срок за гласуване е 22-ри април.

В рамките на цял месец любими актьори посещават столични учебни заведения като част от инициативата „Известни българи четат на децата". Включилите се училища и детски градини получават званието „Крепост на книгата" след срещата си с тях, а малките читатели биват отличени с Любознателен дракон - медал за читателска храброст. Сред гостите на инициативат тази година са: Ана Пападопулу, Васил Драганов, Владо Пенев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Димо Алексиев, Евгени Будинов, Здрава Каменова, Ивайло Захариев, Ирена Иванова (Рене Карабаш), Китодар Тодоров, Леонид Йовчев, Лорина Камбурова, Луиза Григорова, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Силвия Лулчева, Стефка Янорова, Стоян Алексиев, Христо Гърбов, Юлиан Вергов.

„Националният маратон на четенето 2017" също предвижда мероприятия за читателите от всички възрасти в библиотеките в цялата страна. До момента в него са се включили 57 библиотеки от 37 града и 16 села. Сред основните стремежи на инициативата е утвърждаването на библиотеката като водещо място за четене, срещи и общуване на различни общности. Къде, кога и какво предстои, може да се проследи подробно на сайта на Българска библиотечно-информационна асоциация.

Националната кампания „Походът на книгите" се организира от Асоциация „Българска книга" в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Националният център за книгата, фондацията „Детски книги" и уеб-сайтът „Аз чета". „Походът на книгите" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Официален превозвач на „Походът на книгите" 2017 е таксиметрова компания "ЗА ЕДНО ЕВРО" ООД.


Снимки: Сдружение „Щипка" (Лили Петкова).

Още новини от Книги

RSS виж всички

Още една книга на НБУ в CEEOL

Още една книга на НБУ в CEEOL

Нов български университет като партньор на онлайн библиотека „Central and Eastern European Online Library“ (CEEOL) включва още една книга в електронния ресурс.

НБУ на „Алея на книгата“

НБУ на „Алея на книгата“

Повече от 50 издателства ще участват в „Алея на книгата“ във Варна от 28-и юли до 6-и август 2017 г.

Изложба „НБУ чете“

Изложба „НБУ чете“

Фотографска изложба „НБУ чете“ е разположена на открито в двора на университета, на алеята пред Аулата.

Нов български университет с 3 номинации за национална награда „ХРИСТО Г. ДАНОВ“ 2017 г.

Нов български университет с 3 номинации за национална награда „ХРИСТО Г. ДАНОВ“ 2017 г.

В три категории на Националната награда за принос в българската книжовна култура, на името на „Христо Г. Данов” е номиниран Нов български университет.

Нови броеве на списания „Следва“ и „Университетски дневник“

Нови броеве на списания „Следва“ и „Университетски дневник“

Център за книгата представя новите броеве на списания „Следва“ и „Университетски дневник“ на 15 юни 2017 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. Водещи на събитието гл. ас. д-р Биляна Курташева и доц. д-р Морис Фадел.

Абонамент за RSS новини