В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

По-малко автомобили в централната градска част и инвестиции във вело инфраструктура са сред решенията за устойчива мобилност във Франция

14 Юни 2017г.

  • Pin It

13 юни 2017 г., София. Днес се проведе третият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ на тема „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки – източник на атрактивност за териториите и удовлетворение за гражданите”. Официален гост на откриването бе Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Семинарът предизвика силен интерес сред общините в България. Над 70 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата присъстваха на лекциите на френските експерти и представителите на МРРБ.
Н.Пр. Ерик Любедел, посланик на Франция в България, приветства присъстващите на форума. „Семинарът за устойчивата градска мобилност и конкурсът „ЕКООБЩИНА“ като цяло са много важни в контекста на мерките за борбата с климатичните промени, основата на които се явява Договорът от Париж. Тази тема е особено актуална след декларираното желание на САЩ да се оттегли от този Договор, изразено от президента Тръмп“, каза в изказването си посланик Любедел.
„МРРБ има ангажимент да полага усилия за развитие на устойчивата градска мобилност в национален мащаб, българските общини могат да разчитат на нашата подкрепа. Всички мерки за устойчива мобилност, обаче, нямат смисъл без възпитание в екологична култура на придвижването и информираността на гражданите за нуждата от това“, каза зам.-министър Николай Кънчев.
Официални гост-лектори от Франция бяха г-н Жан-Франсоа Рьотиер, бивш зам.-председател по транспорта в Метрополия Нант, г-н Пиер Анауер, отговорник проекти „Управление на мобилността“, Европейска метрополия Страсбург и г-жа Кристел Шабрьодие, зам.-председател на AVERE France, Национална асоциация за развитие на електрическата мобилност и делегат за институционалните отношения на групата “La Poste”.
В своите лекции, гостите от Франция представиха какви са финансовите предимства и тези за околната среда, от използването на електрически автомобили в градовете. Важна тема бе и адекватното уреждане на системата за градския транспорт за задоволяване нуждите от бързо придвижване на гражданите и създаване на атрактивни бизнес условия.
Жан-Франсоа Рьотиер е един от петте най-добри експерти по обществен транспорт във Франция, който над 20 години е бил отговорен за развитието на сектора в метрополия Нант. Той представи стратегията на метрополията за публичен транспорт, благодарение на която Нант е обявен за Зелена европейска столица за 2012 г. За да намалят натоварването в централната градска част, специалистите по обществен транспорт са работили много за намаляване на времето, което пътниците губят при смяната на различен публичен транспорт. Те въвеждат богата мрежа от линии с маршрути в услуга на гражданите, както и стимулират употребата на велосипеди. Резултатите са изключителни - средната скорост на движение на автомобил в града е 21 km/h, а времето за което един човек се придвижва от отдалечен район на града до неговия център е намалено на 30 минути.
В своята лекция Кристел Шабрьодие представи стратегията, прилагана във Франция за насърчаване на използването на електрически автомобили. Една от най-важните стъпки е организиране на съвместни обществени поръчки за закупуване на електромобили от страна на големи публични и частни предприятия. Така например новите електрически автомобили заменят неелектрическите, използвани от служители на пощите и администрацията досега при изпълнение на служебните им задължения. Други политики за насърчаване са предлагане на бонуси при закупуването на електромобили, хибридни автомобили с презареждане и хибридни автомобили, предвиждане на възможност за инсталиране на зарядни станции при строителството на нови сгради, разширяване на инфраструктурата от зарядни станции.
Според Пиер Анауер политиката за мобилност не е просто работа с пътните потоци, а намиране на решения с дългосрочна перспектива и промяна на поведението. В Страсбург трамвайният транспорт, по начина, по който е организиран в града, носи много повече ползи от метрото. Това е така, защото се намалява пространството за коли, по-евтин е от метрото и позволява обществените пространства да бъдат преобразени и да станат по-красиви. Освен това, в Страсбург има забрана за транзитно движение на коли в центъра на града, създадени са възможности за „Паркирай и продължи с обществения транспорт“ (P+R), намалени са местата за паркиране в центъра и са увеличени възможностите за различен вид обществен транспорт. Не на последно място, в там са подобрени пешеходните и велосипедните съоръжения.
Лектор на семинара от българската страна бяха Радостина Петрусенко и Зихни Дурмуш от главна дирекция „Градско и регионално развитие“ в министерство на регионалното развитие и благоустройството. Те представиха българските приоритети в сферата на устойчив градски транспорт.
Следващият семинар, част от „ЕКООБЩИНА“ ще се проведе на 27 юни 2017 г., вторник от 10.00 часа в сградата на Френския институт в София. Той ще е на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради”.

Още новини от Политика

RSS виж всички

Eмблeмaтичнaтa Nоkіа 3310 идва в магазините на VIVACOM

Eмблeмaтичнaтa Nоkіа 3310 идва в магазините на VIVACOM

20.06.2017 г., София – Легендарната Nоkіа 3310 се завръща и вече се предлага в магазините на VIVACOM. За пръв път устройството беше представено в края на февруари по време Световния мобилен конгрес в Бapceлoнa.

100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в Пирин

100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в Пирин

Международната природозащитна организация WWF връчи на министър-председателя на България Бойко Борисов първите 100 000 подписа, събрани за няколко месеца в световна кампания в защита на Национален парк "Пирин".

Евродепутати: Гласуването на евроизборите е свобода, от нея зависи бъдещето на Европа

Евродепутати: Гласуването на евроизборите е свобода, от нея зависи бъдещето на Европа

20% по-малко избиратели дават своя вот на изборите за ЕП, констатира вицепрезидентът Илияна Йотова

„Оптимизиране на питейно-битовото водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води".

Гост на събитието ще бъде Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите.

Публикуване но списъкът с имотите с променено предназначение

Коалиция „За да остане природа в България" призовава да бъде публикуван списъкът с имотите с променено предназначение, които ще се възстановят като земеделски

Абонамент за RSS новини