В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Евродепутати: Гласуването на евроизборите е свобода, от нея зависи бъдещето на Европа

12 Юни 2017г.

  • Pin It

Правото да гласуваш означава, че можеш да избираш, а това е свобода и механизъм за промяна на бъдещето на Европа. Около това се обединиха вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Момчил Неков, както и Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент. Общото мнение бе изразено днес по време на дискусия с над 130 младежи на тема „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?“.
Събитието бе открито от вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви, че няма добра комуникация между европейските институции и гражданите. Това вероятно е причина от момента, в който се провеждат евроизбори през 1979 г., досега, избирателната активност да падне с близо 20 процента. Тази тенденция се забелязва и в България от 2007 г. насам и според Йотова една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани. Брюкселският език е неразбираем, хората често не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика и как това ще се отрази върху живота и семействата им.
„България ще председателства ЕС в един от най-трудните моменти пред общността, когато Великобритания ще напусне съюза и ще се отвори дупка в бюджета от 70 млрд. евро. Ще продължават и проблемите с бежанците и икономическата криза. Въпреки всички трудности, България има огромната чест, отговорност, права и задължения да бъде част от европейското семейство, защото нито една държава не е в състояние да се справи сама със съвременните предизвикателства“, заяви Илияна Йотова.
Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че ЕС не трябва да се ограничава до темата за еврофондовете. „Споделяме не само пари, но и общи ценности, външна политика и сигурност – това са най-важните въпроси, които стоят за решаване пред ЕС“, заяви Ковачев. Той припомни, че общността е била създадена, за да се поддържа мир на континента и това е една от причините, поради които ЕС няма да се разпадне след Брекзит, защото алтернативата е абсолютно неясна.
„Видя се, че бежанската криза няма да се реши само с релокация на хората и че проблемите не са локални, а глобални. Трябва да ги решаваме всички заедно“, подчерта евродепутатът Илхан Кючюк. Той призова младите хора да гласуват не само на евроизборите, но и на всички видове избори, тъй като така изразяват правото си на мнение, осигуряват също и легитимност на институциите.

„През 2029 г. 49% от работните места ще са за висококвалифицирани кадри, 40 на сто - за средноквалифицирани и само 11% ще са за нискоквалифицираните“, съобщи евродепутатът Момчил Неков. Той обърна внимание на младите хора, че точно заради развитието на технологиите най-важно за тях е образованието.
„Във времената на най-големи кризи се взимат най-радикалните решения за промени в ЕС, така че въпросът не е дали искаме Европа, а каква Европа искаме“, подчерта в специално видеообръщение към младежите евродепутатът Светослав Малинов. Той добави, че интересът на България е Европа да бъде колкото може по-силна, както и да реформираме банковата и съдебната система, за да станем част от еврозоната.
Да не си затваряме очите и да признаем, че интеграцията на бежанците по неолиберален модел се е провалила, призова във видеоборъщение евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него всяка държава трябва да защитава собствените си интереси в рамките на ЕС.
Днешната дискусия е част от проекта „Европа и аз“, по който вече се проведоха 3 дебата между евродепутати и студенти във водещи български университети, онлайн фотоконкурс и фотоизложба. „Европа и аз“ е проект, чиято цел е да провокира интереса и ангажираността на българите към работата на Европейския парламент и възможностите за развитие в рамките на Европейския съюз. Проектът „Европа и аз“ се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница” и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Още новини от Политика

RSS виж всички

Eмблeмaтичнaтa Nоkіа 3310 идва в магазините на VIVACOM

Eмблeмaтичнaтa Nоkіа 3310 идва в магазините на VIVACOM

20.06.2017 г., София – Легендарната Nоkіа 3310 се завръща и вече се предлага в магазините на VIVACOM. За пръв път устройството беше представено в края на февруари по време Световния мобилен конгрес в Бapceлoнa.

100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в Пирин

100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в Пирин

Международната природозащитна организация WWF връчи на министър-председателя на България Бойко Борисов първите 100 000 подписа, събрани за няколко месеца в световна кампания в защита на Национален парк "Пирин".

По-малко автомобили в централната градска част и инвестиции във вело инфраструктура са сред решенията за устойчива мобилност във Франция

По-малко автомобили в централната градска част и инвестиции във вело  инфраструктура са сред решенията за устойчива мобилност във Франция

13 юни 2017 г., София. Днес се проведе третият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ на тема „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки – източник на атрактивност за териториите и удовлетворение за гражданите”. Официален гост на откриването бе Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Оптимизиране на питейно-битовото водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води".

Гост на събитието ще бъде Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите.

Публикуване но списъкът с имотите с променено предназначение

Коалиция „За да остане природа в България" призовава да бъде публикуван списъкът с имотите с променено предназначение, които ще се възстановят като земеделски

Абонамент за RSS новини