В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

29 Май 2017г.

  • Pin It

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

Природозащитниците внасят сигнали за нарушения с еврофондове


София, 29 май 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по негово искане за изготвяне на позиция на министерството за обжалваните решения за екологичната оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

Както знаете, в сряда Върховният административен съд ще разглежда жалбата на организации от коалицията и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Проектопланът предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Междувременно утре, вторник, Върховният административен съд ще разглежда и друга жалба - на авторите на спорния проектоплан за управление на Национален парк Пирин срещу второ решение на предишния екоминистър Ирина Костова, че всъщност има нужда плана да се подложи на екологична оценка. Не е ясно дали екоминистерството ще застане на страната на законността и опазване на природата или ще легитимира по-нататъшното унищожаване на Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители от самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

Ще ви информираме своевременно за резултатите от първото заседание на съда в сряда.

На срещата с министъра природозащитниците внесоха и два сигнала за нарушения по Оперативна програма околна среда от сегашния и от предходния програмен период. Сигналите са свързани с неправомерно разходване на средства и че са в подкрепа на работата на инспектората, който бе призван от министър Ненов да провери разходването на средства по екологични проекти.

Междувременно, близо 100 000 души от България и света са изпратили директни съобщения до премиера Бойко Борисов да спре приемането на новия план за управление на Национален парк Пирин и да го върне за пълна преработка, за да остане националното природно богатство и за бъдещите поколения. Всеки може да изпрати имейл до Борисов от:
http://wwf.bg/pirin


За контакти:
- Катерина Раковска, WWF, 089 339 38 10
- Тома Белев, Асоциация на парковете в България, 0888 100 373

Допълнителна информация:
В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Още новини от Други

RSS виж всички

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова ще участва в най-големия арт фестивал в България, a именно - Празници на изкуствата „Аполония“.

Любен Каменов и Христо Манолов печелят планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“

Любен Каменов и Христо Манолов печелят планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“

След изключително драматична и напрегната надпревара в подножието на легендарния връх Шипка вече са ясни имената на топ- пилотите, които спечелиха петия кръг от шампионата по планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“, което е и кандидат за Европейската купа на FIA.

Любен Каменов с най-добро време и в трите тренировъчни манша на „Шипка – Дамасцена“

Любен Каменов с най-добро време и в трите тренировъчни манша   на  „Шипка – Дамасцена“

Рекордният брой от 43-ма участника стратираха в автомобилното състезание по планинско изкачване „Шипка Дамасцена 2017“.

Cartoon Network и Boomerang - Акценти за месец август 2017

Cartoon Network и Boomerang - Акценти за месец август 2017

Запознайте се с вълнуващите нови епизоди по Cartoon Network и Boomerang през месец август 2017. Забавлявайте се с любимите си герои!

Трима шампиони подкрепиха обединителния събор на българите край могилата на цар Кубрат в Украйна

Трима шампиони подкрепиха обединителния събор на българите край могилата на цар Кубрат в Украйна

Световните звезди в бокса - братята Кубрат и Тервел Пулеви, подкрепиха обединителната инициатива за Световен събор на Българите край могилата на великия български държавник Кубрат в Полтава, днешна Украйна.

Абонамент за RSS новини