В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

29 Май 2017г.

  • Pin It

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

Природозащитниците внасят сигнали за нарушения с еврофондове


София, 29 май 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по негово искане за изготвяне на позиция на министерството за обжалваните решения за екологичната оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

Както знаете, в сряда Върховният административен съд ще разглежда жалбата на организации от коалицията и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Проектопланът предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Междувременно утре, вторник, Върховният административен съд ще разглежда и друга жалба - на авторите на спорния проектоплан за управление на Национален парк Пирин срещу второ решение на предишния екоминистър Ирина Костова, че всъщност има нужда плана да се подложи на екологична оценка. Не е ясно дали екоминистерството ще застане на страната на законността и опазване на природата или ще легитимира по-нататъшното унищожаване на Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители от самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

Ще ви информираме своевременно за резултатите от първото заседание на съда в сряда.

На срещата с министъра природозащитниците внесоха и два сигнала за нарушения по Оперативна програма околна среда от сегашния и от предходния програмен период. Сигналите са свързани с неправомерно разходване на средства и че са в подкрепа на работата на инспектората, който бе призван от министър Ненов да провери разходването на средства по екологични проекти.

Междувременно, близо 100 000 души от България и света са изпратили директни съобщения до премиера Бойко Борисов да спре приемането на новия план за управление на Национален парк Пирин и да го върне за пълна преработка, за да остане националното природно богатство и за бъдещите поколения. Всеки може да изпрати имейл до Борисов от:
http://wwf.bg/pirin


За контакти:
- Катерина Раковска, WWF, 089 339 38 10
- Тома Белев, Асоциация на парковете в България, 0888 100 373

Допълнителна информация:
В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Още новини от Други

RSS виж всички

Цар Лъв и приятели се завръщат по Дисни Ченъл

Цар Лъв и приятели се завръщат по Дисни Ченъл

През месец юли, Дисни Ченъл ще ни върне в детството с римейк на Цар Лъв, но този път към него ще се присъединят верните му приятели.

Община Приморско оценява значението на културно-историческото наследство

Община Приморско оценява значението на културно-историческото наследство

Месец преди най-мащабното събитие за индустрията в морския регион - Морските Оскари, чийто домакин ще е община Приморско, изпращаме интервю с директора на музея. Церемонията ще се състои на 28 юли от 19 часа (петък) В Амфитеатъра на града. Очакваме до 6 юли номинации по категориите за успешно развитие на бизнеса в морския регион.

Фондация „Америка за България“ връчи наградите за 2017г.

Фондация „Америка за България“ връчи наградите за 2017г.

За втора година Фондация „Америка за България“ връчи наградите #ВМУЗЕЯСМЕ. С тях поощряваме добри практики за привличането на различна публика и организиране на детски и семейни програми за достъп и различни партньорства. Обединяваме се около каузата музеите, галериите и културните организации да се превръщат все по-устойчиво в гостоприемно място за деца, цели семейства, ученици и да се отворят повече към все по-широка аудитория.

„Ариана“ предприема решителни стъпки за опазване на природата

„Ариана“ предприема решителни стъпки за опазване на природата

Биреният бранд премахва етикета от гърлото на пластмасовите си бутилки като част от платформата си „Зеленодействие - Глътка въздух за нашия град“

Стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет

Официално започна работата си традиционната Лятна научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Събитието се провежда за осма поредна година и представя актуална научна проблематика в областта на психологията, правото и сигурността.

Абонамент за RSS новини