В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

20 Април 2017г.

  • Pin It

контакт:
Пламен Панов
ръководител проект,
Община Пловдив
тел. 032 656 771
www.digitization.plovdiv.bg

Пловдив, 20 април 2017 г. Фондове на Регионален археологически музей – Пловдив се дигитализират по проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, реализиран с финансиране от Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия Механизъм на Европейското Историческо Пространство. Сред експонатите, които се дигитализират са негативи на снимки, направени по време на спасителните археологическите разкопки на Малката базилика в периода 1988 – 1993 г. Откриването на този археологически обект става случайно по време на строеж на жилищни блокове на бул. Мария Луиза (бивш Лиляна Димитрова). Единственото доказателство за проведените археологически разкопки са негативите - тип лайка, съхранявани и заведени в научения архив на Регионален археологически музей - Пловдив. Негативите се дигитализират поради това, че са застрашени от унищожение от бактерии. Проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ е единствената възможност за съхраняването на данни за тези ценни за града разкопки - част от културното наследство на Пловдив.
Археологическите проучвания в периода 1988-1993 разкриват късноантичен некропол, част от античната крепостна стена с една квадратна кула, занаятчийски квартал за обработване на керамика и кост със запазена и разкрита пещ за изпичане на битова керамика, теракоти и лампи. Най-интересна част от обекта е т.н. Малка базилика с два периода на преустройство с уникални мозайки които са реставрирани, и вече върнати обратно на място. Разкрита е непозната до този момент улична мрежа на града.
Малката базилика е трикорабна едноапсидна сграда с притвор и малък параклис. Подовата мозайка е от първи строителен период. Корабите са отделени чрез стилобати, запазени 0.50 м над мозайката, които са полихромни, в opus tessellatum, с преобладаващи геометрични елементи и фигурални изображения. Мозайките в двата странични кораба наподобяват широки бордюри – засичащи се окръжности с черен контур, които оформят четирилистни розети.
Централният кораб е зает от три правоъгълни мозаечни пана север-юг, очертани от полихромни плетеници с геометрични орнаменти. Има ктиторски надпис от шест реда. Ктитора е Базилиск – главнокомандващ войските в Тракия, водел победоносна война с разбунтуваните готи. Същият по-късно става император на Римската империя.
Чрез дигитализацията на негативите от археологически проучвания на Малката базилика се съхранява историческата памет за откриването на един от най-ценни паметници за историята на Пловдив и България.


„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.

Още новини от Други

RSS виж всички

Трето издание на Социалните понеделници във Варна

Имаме удоволствието да Ви поканим на третото издание на „Социални понеделници“ в град Варна. Форматът на събитието ще включва: - представяне на три добри каузи в рамките на половин час; - неформален нетуъркинг.

Новата програма “Data Science” на WU Executive Academy стартира тази есен

Новата програма “Data Science” на WU Executive Academy стартира тази есен

WU Executive Academy разработи нова програма, която предоставя на участниците теоретично и практическо ноу-хау за управление и анализ на огромни обеми данни. “Data Science” ще се води на английски език и ще започне на 8 ноември 2017 г.

„Усещане за вода“

„Усещане за вода“

Галерия 11 Август има удоволствието да представи младата авторка Тина Хамзе и експозицията ѝ, озаглавена „Усещане за вода“.

ЗАПОЧВАТ ОБУЧЕНИЯ НА ПАРАМЕДИЦИ И ЗДРАВНИ АСИСТЕНТИ В ПИРОГОВ, СЪВМЕСТНО С ЦПО „АКАДЕМИЯ”

ЗАПОЧВАТ ОБУЧЕНИЯ НА ПАРАМЕДИЦИ И ЗДРАВНИ АСИСТЕНТИ В ПИРОГОВ, СЪВМЕСТНО С ЦПО „АКАДЕМИЯ”

Най-голямата болница за спешна медицина „Н.И.Пирогов” и Центърът за професионално обучение „Академия” към Агенция „Анкор А Дженте” организират курсове за професионална квалификация по професиите Парамедик, Здравен асистент и Болногледач.

Стартира класацията „Новатори в образованието“ 2017

Стартира класацията „Новатори в образованието“ 2017

Търсят се позитивните промени в българското образование. Класацията предизвиква обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието

Абонамент за RSS новини