В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

20 Април 2017г.

  • Pin It

контакт:
Пламен Панов
ръководител проект,
Община Пловдив
тел. 032 656 771
www.digitization.plovdiv.bg

Пловдив, 20 април 2017 г. Фондове на Регионален археологически музей – Пловдив се дигитализират по проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, реализиран с финансиране от Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия Механизъм на Европейското Историческо Пространство. Сред експонатите, които се дигитализират са негативи на снимки, направени по време на спасителните археологическите разкопки на Малката базилика в периода 1988 – 1993 г. Откриването на този археологически обект става случайно по време на строеж на жилищни блокове на бул. Мария Луиза (бивш Лиляна Димитрова). Единственото доказателство за проведените археологически разкопки са негативите - тип лайка, съхранявани и заведени в научения архив на Регионален археологически музей - Пловдив. Негативите се дигитализират поради това, че са застрашени от унищожение от бактерии. Проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ е единствената възможност за съхраняването на данни за тези ценни за града разкопки - част от културното наследство на Пловдив.
Археологическите проучвания в периода 1988-1993 разкриват късноантичен некропол, част от античната крепостна стена с една квадратна кула, занаятчийски квартал за обработване на керамика и кост със запазена и разкрита пещ за изпичане на битова керамика, теракоти и лампи. Най-интересна част от обекта е т.н. Малка базилика с два периода на преустройство с уникални мозайки които са реставрирани, и вече върнати обратно на място. Разкрита е непозната до този момент улична мрежа на града.
Малката базилика е трикорабна едноапсидна сграда с притвор и малък параклис. Подовата мозайка е от първи строителен период. Корабите са отделени чрез стилобати, запазени 0.50 м над мозайката, които са полихромни, в opus tessellatum, с преобладаващи геометрични елементи и фигурални изображения. Мозайките в двата странични кораба наподобяват широки бордюри – засичащи се окръжности с черен контур, които оформят четирилистни розети.
Централният кораб е зает от три правоъгълни мозаечни пана север-юг, очертани от полихромни плетеници с геометрични орнаменти. Има ктиторски надпис от шест реда. Ктитора е Базилиск – главнокомандващ войските в Тракия, водел победоносна война с разбунтуваните готи. Същият по-късно става император на Римската империя.
Чрез дигитализацията на негативите от археологически проучвания на Малката базилика се съхранява историческата памет за откриването на един от най-ценни паметници за историята на Пловдив и България.


„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.

Още новини от Други

RSS виж всички

Информационно събитие по проект „From School Class to Business Class“

Информационно събитие по проект „From School Class to Business Class“

На 03.08.2017г. (четвъртък) в хотел Best Western City Hotel, гр. София, ул. Стара планина № 6 ще се проведе информационно събитие по проект „From School Class to Business Class“

Турботракс представи в България новия DAF XF 480 SSC

Турботракс представи в България новия DAF XF 480 SSC

Холандската марка зададе нов стандарт в транспортната ефективност и комфорт при тежките автомобили

WWF: всеки може да помогне за спиране на злоупотребите в горите

По данни на международната природозащитна организация WWF, незаконният дърводобив в България е между 10 и 25% от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева.

CR-MAX-4E. Диагностичен стенд CR-MAX-4E за проверка на Common Rail инжектори

Диагностичния стенд CR-MAX-4E е създаден да проверява Common Rail инжектори на производителите Bosch, Delphi, Denso и Siemens при системно налягане до 1800 bar.

В началото на премиерния втори сезон на сериала „Хап и Ленърд“ по AMC

В началото на премиерния втори сезон на сериала „Хап и Ленърд“ по AMC

Кои са героите в сезон 2 на сериала „Хап и Ленърд“ и какво да очакваме от тях?

Абонамент за RSS новини