В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Новият общ устройствен план на Приморско отваря втората вълна за презастрояване на Южното Черноморие

30 Юни 2017г.

  • Pin It

София, 29 юни 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че одобреният от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проект за нов Общ устройствен план (ОУП) на община Приморско ще урбанизира и последните останали незастроени плажове по Южното Черноморие. Приемането му освен това може да доведе до нова европейска наказателна процедура за България. Природозащитниците настояват министърът на околната среда и водите Нено Димов да не приема оценката на ВЕЕС и да върне за доработка проекта за ОУП на община Приморско – така, както е в правомощията му.

Коалицията „За да остане природа в България" предупреждава, че това е началото на втората вълна от презастрояване на българското Черноморие. ВЕЕС прие всички предложения, показани по картата, като само отпаднаха ОК 1 (нов курорт), ОС 1 (нови вилни селища) на Аркутино, ОС 8 (нови вилни селища) между Стамополу и пътя и бяха намалени площите на новите вилни селища ОС 7, ОС 6 и ОС 4, но с малко.

Тук може да свалите картата от сайта на екоминистерството:
http://www.mrrb.government.bg/static/media/ups/articles/attachments/121b06204b67f4a223ced24468ac323c.pdf
Площите с хоризонтални райета са за ново застрояване:
ОК = курорт
ОС = ваканционни селища
ОВ = вили
ЖС = жилищна зона със средна височина
ЖМ = жилищна зона с малка височина
Ц = централна смесена зона
СМО = смесена многофункционална зона
Отделно има земеделски земи и гори с допустима промяна на предназначението.

Въпреки това планираното ново строителство ще е много повече от сега съществуващото!

Новият ОУП не гарантира откъде ще дойдат допълнителни чисти питейни води за новите легла. Като вариант са посочени частният проект за язовир „Индже Войвода" и проектът за нов язовир „Младеж" в Природен парк Странджа. Обаче и двата проекта не са оценени.

Така стои и въпросът с пречиствателните станции - независимо че само преди 6 месеца община Приморско подписа проект за реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води - Китен до капацитет от 55 000 еквивалент жители, в изменението на ОУП се предвижда натоварване от 80 000 обитатели.

Защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 "Ропотамо" и "Караагач" (по Директивата за местообитанията) и "Комплекс Ропотамо" (по Директивата за птиците) ще бъдат увредени до степен природата да не може да се възстанови повече и в резултат ще стартира наказателна процедура срещу България.

Не е изследвано влиянието на нови 5 пристанища върху морската среда.

Бреговете на влажните зони Караагач и Стамополу ще бъдат застроени и гнездящите птици - прогонени.

Последните находища на тракийско лале в България ще бъдат унищожени при строителство или почти напълно увредени заради утъпкване. Според Червената книга това е балкански ендемит (среща се само на Балканите), критично застрашен вид в страната. http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Tulthrac.html

Ще се направят нови плажове, южно от Маслен нос. Там има предвидени нови буни, които да спомогнат натрупването на пясък за хотелите на новите вилни селища ОС 4, 5 и 6 (всичко това е в мрежата Натура 2000).

Коалицията „За да остане природа в България" призовава за промени в Закона за устройство на Черноморието и за въвеждане на нова устройствена Зона В за запазване на незастроените местности. Въвеждането на превантивна устройствена защита ще отговори на очакванията в обществото за съхраняване на малкото останала природа, в противовес на презастрояването на крайбрежието.

Сега с общия устройствен план на община Приморско се узаконяват незаконосъобразните устройствени планове и отварят нови възможности за застрояване, а с промените в Административно-процесуалния кодекс се ограничава възможността на граждани и неправителствени организации да обжалват, предупреждава коалицията „За да остане природа в България".

Коалиция „За да остане природа" изпраща призив до министър-председателя Бойко Борисов и до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройство с искане за връщане за ново преразглеждане във ВЕЕС на екологичната оценка на Изменението на Общия устройствен план (ИОУП) на община Приморско.

„Призоваваме всички загрижени за съдбата на Черноморието граждани също да заявят своята воля и да поискат от институциите преразглеждане на решението на ВЕЕС от 26 юни. Текст на писмото може да намерите на фейсбук страницата на Коалиция „За да остане природа".

Още новини от Други

RSS виж всички

Американска клиника за гръбначни заболявания планира разрастване на дейността си

Като резултат от изминалата година, вече са в ход действия за разрастване на базата на клиниката в София, нейното развитие в страната, а в най-близко бъдеще – и в съседни държави

Инвестиция в способностите на екипа – ключов фактор за развитие на чуждестранните компании у нас

Инвестиция в способностите на екипа – ключов фактор за развитие на чуждестранните компании у нас

Ангажимент на администрацията, от друга страна, са възможностите, които предоставя за улесняване на вложенията, както и за видовете лостове за промотиране, които бизнесът позволява

BNI създава среда за структуриран нетуъркинг и фокусирани срещи между професионалисти

BNI създава среда за структуриран нетуъркинг и фокусирани срещи между професионалисти

Успешното развитие на BNI в България е пряк резултат от придържането към ценностите на организацията, смятат нейните ръководители

София ще се превърне в столица на автомобилите през октомври

София ще се превърне в столица на автомобилите през октомври

Международният автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври, само месец след най-голямото изложение в автомобилната индустрия.

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова ще участва в най-големия арт фестивал в България, a именно - Празници на изкуствата „Аполония“.

Абонамент за RSS новини