В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Френски експерти: Местни водни парламенти и публично-частното партньорство са сред успешните практики за управление на водите във Франция

24 Май 2017г.

  • Pin It

23 май 2017 г., София. Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ на тема „Оптимизиране на битово-питейното водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води“. Официален гост на откриването бе Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите. На семинара присъстваха над 40 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата.
Н.Пр. Ерик Любедел, посланик на Франция в България, приветства присъстващите на форума. „Темата за устойчивото управление на водите е изключително интересна, тъй като позволява да кръстосаме българските и френските гледни точки, като това се превърне във възможност за обмяна на опит. Днес засягаме две много важни теми, като какви са ползите от междуобщинските сдружения за управление на водите и каква е ролята на публично-частните партньорства, като тяхното обсъждане ще бъде полезно и за двете страни“, каза в изказването си посланик Любедел.
„Министерството на околната среда и водите има дългогодишен опит в партньорството с френските институции и власти. Факт е, че първите планове за управление на речните басейни в България, както и системата за басейново управление в страната бяха разработени съвместно с френски партньори“, каза Атанаска Николова в думите си към представителите на общините. „Доброто състояние на водите е цел, която основно се постига с прилагането на мерките за опазването на речните басейни. Убедена съм, че инициативата „ЕКООБЩИНА“ ще помогне за мобилизиране на усилията на всички заинтересовани страни за постигане на високите цели, които сме си поставили“, завърши тя.
Всички общини могат да участват в конкурс „ЕКООБЩИНА“, като могат да подават кандидатури и в четирите категории. Крайният срок за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2017 г.
Официални гост-лектори от Франция бяха г-н Маркюс Агбекодо, директор на Агенция за водите „Артоа–Пикарди”, г-н Гаетан Боае, директор водоснабдяване и канализация, агломерационна общност Ланс-Лиевен и г-н Жан-Пиер Бланкар, заместник-председател на агломерационна общност Ланс-Лиевен. В своите думи те подчертаха важността на тези семинари за двустранния обмен на опит и добри практики между Франция и България.
В лекцията си Маркюс Агбекодо, разясни, че във Франция хората знаят, че не плащат просто за водата, която потребяват, но за услугата да ползват вода за своите нужди. „Във Франция съществуват Местни водни парламенти, в които се определят какви ще са местните политики по отношение на водата, както и всичко свързано с норми и изисквания, отнасящи се до водния сектор в департамента. Благодарение на тези Парламенти, в които жителите имат представители, се взимат предвид всички нужди на частните и индустриалните потребители, както и какво трябва да се направи, за да се подобри състоянието на водата. Така във Франция се стига до прилагането на принципа „Водата плаща за водата“. Същността му се изразява главно в това, че събраните суми от сметките за вода от битови и индустриални потребители след това биват инвестирани в дейности по пречистване на водата, грижа за околната среда и водните животински видове и задоволяване нуждите от вода“.
Във Франция има две структури в управлението на водите. Едната е публична, която осигурява инфраструктурата, както за водоснабдяването, така и за производството. Втората структура е частна, която отговаря за експлоатацията на услугата и за работата с клиентите. „Страната избра този модел, тъй като публичната структура управлява добре своята инфраструктура и следва политиката си за инвестиции, но пък няма опита за работа с клиенти, който имат частните оператори. За да има успешно партньорство, местните власти трябва да определят политиката и плановете си развитие, като оставят техническото изпълнение на частния си партньор“, каза Жан-Пиер Бланкар, заместник-председател на агломерационна общност Ланс-Лиевен.
Специален гост на събитието бе Таня Христова, кмет на община Габрово, която представи добрите практики, приложени в града. Габрово е и един от победителите в миналогодишното издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“, в категорията „Устойчиво управление на водите“ за град над 10 000 жители. Като част от специалната награда в конкурса, г-жа Христова, направи работно посещение в градовете Лил и Лансл. По време на визитата, тя се запозна с принципите на управление на водите в двата града и въведените иновации в тази сфера.
Лектори на семинара от българската страна бе Светла Иванова, държавен експерт в отдел “Програмиране и планиране” на Министерството на околната среда и водите. Тя представи как Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" е в подкрепа на прилагането на законодателството за околна среда в сектор „Води“.
Следващият семинар, част от инициативата „ЕКООБЩИНА“ е на тема „Устойчиво управление на битовите отпадъци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване” и ще се проведе на 31 май 2017 г., от 10 часа в сградата на Френския институт.
Конкурс „ЕКООБЩИНА“ се организира от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни партньори на инициативата са „Рено Нисан“ България, Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България и „Веолия“ България.

Още новини от Други

RSS виж всички

Цар Лъв и приятели се завръщат по Дисни Ченъл

Цар Лъв и приятели се завръщат по Дисни Ченъл

През месец юли, Дисни Ченъл ще ни върне в детството с римейк на Цар Лъв, но този път към него ще се присъединят верните му приятели.

Община Приморско оценява значението на културно-историческото наследство

Община Приморско оценява значението на културно-историческото наследство

Месец преди най-мащабното събитие за индустрията в морския регион - Морските Оскари, чийто домакин ще е община Приморско, изпращаме интервю с директора на музея. Церемонията ще се състои на 28 юли от 19 часа (петък) В Амфитеатъра на града. Очакваме до 6 юли номинации по категориите за успешно развитие на бизнеса в морския регион.

Фондация „Америка за България“ връчи наградите за 2017г.

Фондация „Америка за България“ връчи наградите за 2017г.

За втора година Фондация „Америка за България“ връчи наградите #ВМУЗЕЯСМЕ. С тях поощряваме добри практики за привличането на различна публика и организиране на детски и семейни програми за достъп и различни партньорства. Обединяваме се около каузата музеите, галериите и културните организации да се превръщат все по-устойчиво в гостоприемно място за деца, цели семейства, ученици и да се отворят повече към все по-широка аудитория.

„Ариана“ предприема решителни стъпки за опазване на природата

„Ариана“ предприема решителни стъпки за опазване на природата

Биреният бранд премахва етикета от гърлото на пластмасовите си бутилки като част от платформата си „Зеленодействие - Глътка въздух за нашия град“

Стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет

Официално започна работата си традиционната Лятна научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Събитието се провежда за осма поредна година и представя актуална научна проблематика в областта на психологията, правото и сигурността.

Абонамент за RSS новини