В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Френски експерти: Местни водни парламенти и публично-частното партньорство са сред успешните практики за управление на водите във Франция

24 Май 2017г.

  • Pin It

23 май 2017 г., София. Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ на тема „Оптимизиране на битово-питейното водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води“. Официален гост на откриването бе Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите. На семинара присъстваха над 40 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата.
Н.Пр. Ерик Любедел, посланик на Франция в България, приветства присъстващите на форума. „Темата за устойчивото управление на водите е изключително интересна, тъй като позволява да кръстосаме българските и френските гледни точки, като това се превърне във възможност за обмяна на опит. Днес засягаме две много важни теми, като какви са ползите от междуобщинските сдружения за управление на водите и каква е ролята на публично-частните партньорства, като тяхното обсъждане ще бъде полезно и за двете страни“, каза в изказването си посланик Любедел.
„Министерството на околната среда и водите има дългогодишен опит в партньорството с френските институции и власти. Факт е, че първите планове за управление на речните басейни в България, както и системата за басейново управление в страната бяха разработени съвместно с френски партньори“, каза Атанаска Николова в думите си към представителите на общините. „Доброто състояние на водите е цел, която основно се постига с прилагането на мерките за опазването на речните басейни. Убедена съм, че инициативата „ЕКООБЩИНА“ ще помогне за мобилизиране на усилията на всички заинтересовани страни за постигане на високите цели, които сме си поставили“, завърши тя.
Всички общини могат да участват в конкурс „ЕКООБЩИНА“, като могат да подават кандидатури и в четирите категории. Крайният срок за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2017 г.
Официални гост-лектори от Франция бяха г-н Маркюс Агбекодо, директор на Агенция за водите „Артоа–Пикарди”, г-н Гаетан Боае, директор водоснабдяване и канализация, агломерационна общност Ланс-Лиевен и г-н Жан-Пиер Бланкар, заместник-председател на агломерационна общност Ланс-Лиевен. В своите думи те подчертаха важността на тези семинари за двустранния обмен на опит и добри практики между Франция и България.
В лекцията си Маркюс Агбекодо, разясни, че във Франция хората знаят, че не плащат просто за водата, която потребяват, но за услугата да ползват вода за своите нужди. „Във Франция съществуват Местни водни парламенти, в които се определят какви ще са местните политики по отношение на водата, както и всичко свързано с норми и изисквания, отнасящи се до водния сектор в департамента. Благодарение на тези Парламенти, в които жителите имат представители, се взимат предвид всички нужди на частните и индустриалните потребители, както и какво трябва да се направи, за да се подобри състоянието на водата. Така във Франция се стига до прилагането на принципа „Водата плаща за водата“. Същността му се изразява главно в това, че събраните суми от сметките за вода от битови и индустриални потребители след това биват инвестирани в дейности по пречистване на водата, грижа за околната среда и водните животински видове и задоволяване нуждите от вода“.
Във Франция има две структури в управлението на водите. Едната е публична, която осигурява инфраструктурата, както за водоснабдяването, така и за производството. Втората структура е частна, която отговаря за експлоатацията на услугата и за работата с клиентите. „Страната избра този модел, тъй като публичната структура управлява добре своята инфраструктура и следва политиката си за инвестиции, но пък няма опита за работа с клиенти, който имат частните оператори. За да има успешно партньорство, местните власти трябва да определят политиката и плановете си развитие, като оставят техническото изпълнение на частния си партньор“, каза Жан-Пиер Бланкар, заместник-председател на агломерационна общност Ланс-Лиевен.
Специален гост на събитието бе Таня Христова, кмет на община Габрово, която представи добрите практики, приложени в града. Габрово е и един от победителите в миналогодишното издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“, в категорията „Устойчиво управление на водите“ за град над 10 000 жители. Като част от специалната награда в конкурса, г-жа Христова, направи работно посещение в градовете Лил и Лансл. По време на визитата, тя се запозна с принципите на управление на водите в двата града и въведените иновации в тази сфера.
Лектори на семинара от българската страна бе Светла Иванова, държавен експерт в отдел “Програмиране и планиране” на Министерството на околната среда и водите. Тя представи как Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" е в подкрепа на прилагането на законодателството за околна среда в сектор „Води“.
Следващият семинар, част от инициативата „ЕКООБЩИНА“ е на тема „Устойчиво управление на битовите отпадъци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване” и ще се проведе на 31 май 2017 г., от 10 часа в сградата на Френския институт.
Конкурс „ЕКООБЩИНА“ се организира от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни партньори на инициативата са „Рено Нисан“ България, Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България и „Веолия“ България.

Още новини от Други

RSS виж всички

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

Лили Иванова ще участва в най-големия арт фестивал в България, a именно - Празници на изкуствата „Аполония“.

Любен Каменов и Христо Манолов печелят планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“

Любен Каменов и Христо Манолов печелят планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“

След изключително драматична и напрегната надпревара в подножието на легендарния връх Шипка вече са ясни имената на топ- пилотите, които спечелиха петия кръг от шампионата по планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“, което е и кандидат за Европейската купа на FIA.

Любен Каменов с най-добро време и в трите тренировъчни манша на „Шипка – Дамасцена“

Любен Каменов с най-добро време и в трите тренировъчни манша   на  „Шипка – Дамасцена“

Рекордният брой от 43-ма участника стратираха в автомобилното състезание по планинско изкачване „Шипка Дамасцена 2017“.

Cartoon Network и Boomerang - Акценти за месец август 2017

Cartoon Network и Boomerang - Акценти за месец август 2017

Запознайте се с вълнуващите нови епизоди по Cartoon Network и Boomerang през месец август 2017. Забавлявайте се с любимите си герои!

Трима шампиони подкрепиха обединителния събор на българите край могилата на цар Кубрат в Украйна

Трима шампиони подкрепиха обединителния събор на българите край могилата на цар Кубрат в Украйна

Световните звезди в бокса - братята Кубрат и Тервел Пулеви, подкрепиха обединителната инициатива за Световен събор на Българите край могилата на великия български държавник Кубрат в Полтава, днешна Украйна.

Абонамент за RSS новини