В myPR.bg над 900 PR и рекламни агенции публикуваха над 10 000 прес съобщения. Какво предлага myPR.bg?

затвори

Мерките по проекта BEPS намират своето приложение включително и в България

05 Май 2017г.

  • Pin It

Един от сребърните спонсори на предстоящата конференция на Международната Данъчна Асоциация IFA е банка ДСК. За идеята на това партньорство, за BEPS практиките в България и за предстоящото събитие разговаряхме с Доротея Николова, ръководител направление „Финанси и планиране" в Банка ДСК. Изпълнителен директор и член на Управителния съвет, кариерата на ѝ преди Банка ДСК включва ръководител на Финансовия контрол в клона на Ситибанк в София и младши мениджър на Price Waterhouse в София, а в последствие в PwC в Лондон. Притежава квалификация АССА.

1. Защо решихте да подкрепите предстоящата първа конференция на IFA в България?

Разбирането за същината на данъчното облагане като част от обществения договор е много важно на всички нива в държавата ни – за отговорните за законотворчеството, за отговорните за прилагането му и за плащащите данъци. Обмяната на мисли и опит е най-добрият начин да бъде постигнато ниво и дълбочина на разбиране, които да осигурят най-високи ползи за обществото от прилагането на данъчните правила.

2. Какво е Вашето отношение към използването на BEPS практики ?

Глобализацията е неизбежна и това е пътят на бъдещето, включително в данъчното облагане. Проектът BEPS, поради обхвата и целите му, поставя нови предизвикателства пред компаниите, които оперират в множество държави и е свързан допълнителни изисквания за отчитането на техните операции и прозрачността на данъчните им практики. Като проект, насочен към ограничаване на агресивното данъчно планиране и на избягване на облагането, този проект вероятно е необходима стъпка в развитието на международното данъчно облагане в условията на глобална икономика и в търсенето на баланс на интересите на различните държави. Същевременно прилагането на мерките по него вероятно ще бъде свързано с нарастване на административните изисквания към мултинационалните компании и на свързаните с това разходи.

3. Вярвате ли, че използването на тези мерки ще осигури справедливо облагане на икономическата дейност в юрисдикциите, където реално се извършва икономическа дейност, която създава стойност или продукт?

Да, аз вярвам, че голяма част от целите, които се поставят с BEPS могат да бъдат постигнати. Не мога да предрека, колко бързо ще бъде намерен правилният път, но инициативите на Комисията в тази насока сочат, че мерките по проекта BEPS намират своето приложение в ЕС, включително и в България.

4. Какво е според Вас значението на този проект за България?

България е малка и отворена икономика. Държавната ни политика в никакъв момент не е целяла извличане на облаги от неравноправно данъчно третиране. В този смисъл вярвам, че за България би могло да има повече ползи от тези зараждащи се нови правила.

5. Каква е основната мисия на Банка ДСК, която следвате в момента и кои са най-актуалните предложения, които ще представите на конференцията?

Трудно е да бъде формулирана по кратък начин основната мисия. Във всички случаи тя включва доволни клиенти, рентабилност, както и стабилност, сигурност и възможност за развитие на нашите служители. Нашето участие в конференцията в момента виждам в един по-скоро пасивен аспект – ние сме в състояние да чуем и „попием" онова, което ще бъде представено на конференцията.

6. Кого очаквате да срещнете на предстоящата конференция?

Сигурна съм, че конференцията ще бъде едно отлично място за networking, където могат да се срещнат и да обменят мисли и опит професионалисти от едни и същи сфери на икономиката.
7. Какви са според Вас тенденциите на финансовите пазари в Европа и конкретно в България?
В глобален икономически мащаб в момента има ръст и оживление. Трудно е да се каже, колко трайно и стабилно е това, но сентиментът е положителен. Финансовият пазар в Европа е обусловен от мерките на Европейската централна банка, от политическите развития в най-големите икономики. До този момент 2017 г. в Европа средата продължава да бъде на ниски и отрицателни лихвени равнища и това е напълно се отнася и за България.

Сдружение ИФА Бранч България и специалистите на Международната данъчна асоциация очакват посетителите на Първата Международна Конференция на IFA у нас на 18 и 19 май 2017 г., в зала 272 на СУ "Св. Климент Охридски".

Повече за Първата международна Конференция на IFA в България можете да откриете на сайта на събитието. Желаещите да направят своята регистрация и да се сдобият със запазено място в дните 18 и 19 май, могат да го направят, тук >>>

 

Още новини от Бизнес

RSS виж всички

Годишни награди за най-успешни СТИВ

За 7-ма поредна година БТПП, съвместно с Министерство на икономиката, ще обяви и връчи годишните награди за най-успешни служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) за 2016 г. на тържествена церемония на 24 юли 2017г.

ИНЖ.ВАНЯ ТУЧЕВА ПРОГОВОРИ ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ

ИНЖ.ВАНЯ ТУЧЕВА ПРОГОВОРИ ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ

От години новината, че мениджърката и ПР, инж.Ваня Тучева е новата любов на Росен Плевнелиев обикаля жълтите медии.По темата се изписа какво ли не, но никоя от двете страни не даде официално изявление до днес.

Remixshop.com оценява щетите от пожара в склада в Казичене и инвестира нови 4 млн. лева за възстановяване на работата

Remixshop.com оценява щетите от пожара в склада в Казичене и инвестира нови 4 млн. лева за възстановяване на работата

Рестартът на Remixshop.com се очаква до дни. Компанията ще инвестира около 4 милиона лева, за да започне да работи отново. Компанията дава предварителна оценка на щетите от пожара на 15 юли за около 9 млн. лв. Жертви и пострадали няма.

Lavazza бележи пореден успешен сервис с три-годишно партньорство с турнира Wimbledon

Като официално кафе на шампионата за седма поредна година, Lavazza ще бъде домакин на звездата и световен посланик – Андре Агаси, на турнира „Големия шлем“ тази година

Петият магазин на BILLA в Русе отвори врати

Петият магазин на BILLA в Русе отвори врати

BILLA България официално откри петия си пореден магазин в Русе. Това е 112-ият обект на веригата в България.

Абонамент за RSS новини